Greseli culinare care iti afecteaza sanatatea

Posted by Alin Marinescu on Saturday, November 5, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Greseli culinare

Toti facem greseli mai mari sau mai mici cand vine vorba de gatit, dar important este sa stim sa le corectam. Iata cateva obiceiuri culinare care iti pot afecta sanatatea: 

1. Folosesti prea mult ulei 
Poate una din cele mai frecvente greseli culinare este utilizarea in cantitate mare a uleiului in prepararea diverselor mancaruri si, de asemenea, incalzirea excesiva a acestuia pana in momentul in care iese fum. In situatia in care uleiul ajunge la o temperatura prea ridicata acesta elimina o serie de substante cancerigene.

2. Nu portionezi alimentele
Din lipsa timpului, senzatie de foame imperioasa sau obisnuinta, multi au tendinta sa prepare o cantitate cat mai mare de mancare o data, fara sa portioneze alimentele. Acest lucru poate impiedica alimentele sa se prepare corect din punct de vedere termic si de asemenea va va tenta sa mancati o cantitate mai mare. Iar o cantitate mai mare este sinonima cu cresterea in greutate.

3. Folosesti cuptorul cu microunde
Numeroase studii au demonstrat efectul nociv pe care acesta il are asupra alimentelor incalzite/gatite cu ajutorul lui. Cu alte cuvinte alimentele isi pierd din beneficiile nutritive ca sa nu mai vorbim de ipoteza cancerigena a microundelor.

4. Folosesti vase de aluminiu
Scapati de ustensilele din aluminiu si evitati sa gatiti in oale care sunt facute din acest material pentru ca este periculos pentru organism. Sunt studii care atesta legatura dintre aluminiu si boala Alzheimer.

5. Gatiti alimentele excesiv
Mancati cat mai multe cruditati (fructe si legume)! Cu cat acestea sunt expuse la temperaturi ridicate prin fierbere sau alte modalitati de preparare cu atat mai mult isi vor pierde substantele nutritive (ca vitaminele si antioxidantii).

6. Amestecati prea mult in timpul prepararii 
Amestecatul incontinuu in momentul prepararii alimentelor presupune modificarea temperaturii la care se gateste prin ridicarea capacului sau prin deschiderea cuptorului. In acest fel, amestecatul excesiv poate prelungi timpul de gatire si implicit distrugerea nutrientilor si chiar modificarea gustului si a texturii bucatelor.

7. Gatesti prea mult o data
Decat sa pregatiti o oala enorma de ciorba sau o tava imensa de mancare, ca sa ajunga o saptamana intreaga, mai bine gatiti cantitati mai mici la 2 zile. O mancare nu mai este tocmai proaspata dupa 3 zile chiar daca nu miroase sau nu isi schimba gustul. Gatind mai des si mai putin cantitativ veti avea parte atat de o varietate culinara cat si de un organism mai sanatos.

8. Pleci la cumparaturi fara lista
Nu plecati la cumparaturi fara o lista atent intocmita si evitati odata ajunsi in locul tentatiilor supreme (supermarketul) sa cumparati alimente de care nu aveti nevoie si care vor sfarsi aruncate la gunoi. Economia si discernamantul la cumparaturi vor fi aliatii unui organism sanatos si armonios.

9. Prajesti carnea
Carnea este unul dintre alimentele cel mai des consumate la noi. Din pacate in timpul supunerii acesteia la temperaturi ridicate (prin prajeala) se pot elimina o serie de substante toxice pentru organism. O modalitate facila si la indemana oricui de a evita acest lucru este marinarea acesteia inainte de prepararea propriu-zisa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: greseli culinare care iti afecteaza sanatatea