Grasimea de pe burta creste si riscul de cancer colorectal

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Grasimea adunata in jurul taliei nu doar ca mareste riscul de boli cardiovasculare, dar este un factor de risc si in diverse tipuri de cancere. Printre acestea se numara si cancerul colorectal.

Riscul de cancer colorectal este mai mare pentru acele persoane care au un istoric familial care include acest tip de boala oncologica. Totodata, riscul poate fi mai mare si pentru fumatori si cei care obisnuiesc sa faca abuz de alcool. Studiile de pana acum, au aratat un risc mai mare in randul barbatilor care beau mai mult decat trebuie, potrivit cancer.org. Alte cercetari au relevant faptul ca persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, fie ca este vorba despre femei sau despre barbati. Grasimea adunata in jurul burtii este, in mod special, periculoasa si in acest tip de cancer. Potrivit aceleiasi surse, daca se creste nivelul de activitate fizica se reduce riscul de polipi si cancer colorectal. Exercitiile fizice de intensitate medie, practicate regulat, precum si cele intense au beneficii indiscutabile.

In anii din urma, studii largi au sugerat ca un aport mai mare de fibre, in special provenite din cerealele integrale, diminueaza riscul, alte cercetari in acest sens fiind in desfasurare. Studii care s-au facut au pus in evidenta si faptul ca vitamina D si calciul, ori combinatia dintre cele doua protejeaza impotriva cancerului colorectal. Dar, din pricina riscului de a creste riscul de cancer de prostata, American Cancer Society nu recomanda cresterea aportului de calciu. In acelasi timp, cele mai bun sfaturi legate de dieta si sport sunt de a ne misca mult, de a limita aportul de carne rosie si procesata, de a lua doar acele doze de calciu si vitamina D recomandate de medic, de a consuma cantitati mai mari de vegetale si fructe, de a ne mentine greutatea in limite normale si de a evita excesul de alcool. Screeningul regulat pentru depistarea si inlaturarea polipilor cu potential canceros este o alta metoda eficienta de a ne feri de acest tip de cancer. sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: grasimea de pe burta creste si riscul de cancer colorectal