Gandirea pozitiva si impactul acesteia asupra sanatatii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 12, 2018

Nu exista nicio indoiala ca ceea ce se intampla in creier influenteaza ceea ce se intampla in organism. Cand avem de-a face cu o problema de sanatate, cultivarea activa a emotiilor pozitive poate stimula sistemul imunitar si contracara depresia. Studiile au aratat o legatura incontestabila intre gandirea pozitiva si beneficiile aduse sanatatii, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale, incidenta scazuta a bolilor de inima, controlul mai bun al greutatii si un nivel mai ridicat al zaharului din sange. 

Chiar si atunci cand oamenii se confrunta cu o boala incurabila, sentimentele si gandurile pozitive pot imbunatati considerabil calitatea vietii. Stimularea emotiilor pozitive te ajuta sa treci mai usor peste momentele grele, chiar daca nu aduc nicio schimbare la nivelul afectiunii. Unii oameni pot avea o dispozitie naturala pentru a vedea partea plina a paharului in viata chiar si atunci cand perspectiva este sumbra. Cercetarile noi demonstreaza ca oamenii pot invata abilitatile care ii ajuta sa experimenteze mai multe emotii pozitive atunci cand se confrunta cu stresul sever al unei afectiuni care le pune viata in pericol.

Judith T. Moskowitz, profesor de stiinte sociale medicale la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, a dezvoltat un set de opt abilitati pentru a ajuta la promovarea gandirii pozitive. In cercetarile anterioare, s-a descoperit ca persoanele diagnosticate cu HIV care au practicat aceste abilitati au avut mai multe sanse de a-si lua medicamentele corect si a fost mai putin probabil sa aiba nevoie de antidepresive pentru a face fata bolii.

Cercetatorii au studiat 150 de oameni care aflasera de curand ca aveau HIV si le-au alocat aleatoriu fie un curs de formare a emotiilor pozitive in cinci sesiuni, fie cinci sesiuni de sprijin general. La 15 luni dupa ce au aflat diagnosticul, cei instruiti cu cele 8 abilitati au mentinut niveluri mai ridicate ale sentimentelor pozitive si mai putine ganduri negative legate de afectiunea lor.

Un obiectiv important al acestor sesiuni este de a face oamenii sa se simta fericiti, calmi si multumiti in mijlocul unei crize de sanatate. Imbunatatirea sanatatii si longevitatii reprezinta avantaje. Fiecare om este incurajat sa invete cel putin trei din cele opt competente si sa practice una sau mai multe zilnic.
Cele opt abilitati sunt:

1. Recunoaste un eveniment pozitiv in fiecare zi!
2. Savureaza evenimentul si noteaza-l intr-un jurnal sau spune-i cuiva despre el!
3. Incepe un jurnal zilnic al recunostintei!
4. Gandeste-te la un punct foarte personal si retine cum l-ai folosit!
5. Stabileste-ti un obiectiv realizabil si noteaza-ti progresul!
6. Constientizeaza un stres relativ minor si gandeste-te la modalitatile prin care poti transforma evenimentul intr-unul pozitiv!
7. Recunoaste si practica zilnic mici acte de bunatate!
8. Concentreaza-te pe momentul prezent mai degraba decat pe trecut sau viitor!

Intr-un alt studiu cu 49 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2, o versiune online a cursului de formare a abilitatilor pozitive a fost eficienta in formarea gandirii pozitive si reducerea emotiilor negative si a stresului. Studiile anterioare au aratat ca, in cazul persoanelor cu diabet zaharat, sentimentele pozitive au fost asociate cu un control mai bun al zaharului din sange, o crestere a activitatii fizice si o alimentatie sanatoasa, o utilizare mai redusa a tutunului si un risc mai mic de deces.

Intr-un studiu pilot cu 39 de femei cu cancer de san avansat, o versiune online a formarii abilitatilor a redus depresia. Acelasi lucru a fost valabil si pentru ingrijitorii pacientilor cu dementa.

Intr-un studiu realizat cu ajutorul a peste 4.000 de persoane cu varsta de peste 50 de ani, publicat in Journal of Gerontology, s-a demonstrat ca o viziune pozitiva asupra imbatranirii poate avea o influenta benefica asupra rezultatelor sanatatii si longevitatii. Doua mecanisme posibile pot exista. Din punct de vedere psihologic, o viziune pozitiva poate spori increderea in abilitatile proprii, poate reduce stresul perceput si poate favoriza comportamentele sanatoase. Din punct de vedere fiziologic, persoanele cu o gandire pozitiva in ceea ce priveste imbatranirea au un nivel mai scazut al proteinei C-reactive, un marker al inflamatiei corelat cu stresul si asociat cu bolile de inima si alte boli, chiar si dupa luarea in calcul a posibilitor factori precum varsta, starea de sanatate, sexul, rasa si educatia. sursa: eva.ro


Tags: gandirea pozitiva si impactul acesteia asupra sanatatii