Fumatul in casa imbolnaveste copiii de astm

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 3, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copii bolnavi de astm

Copiii care stau în case în care se fumează prezintă un risc de apariţie a astmului cu peste 30% mai mare în comparaţie cu micuţii care nu sunt expuşi fumului de ţigară, atrage atenţia preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Astmul este cea mai răspândită boală cronică la copii, iar unul dintre principalii factori declanşatori, fumul de ţigară, este deseori ignorat de cei din jur şi chiar de părinţi. Medicii avertizează că nu este suficient ca părinţii să nu fumeze în prezenţa copiilor, deoarece şi fumatul în casa în care locuiesc minori poate avea efecte grave asupra acestora. Asta, deoarece şi aşa-numitul “fumat la mâna a treia”  îi poate îmbolnăvi pe cei mici. Fumul de ţigară lasă reziduuri pe mobile, pereţi, covoare, iar contactul cu aceste reziduuri, ce conţin numeroşi compuşi toxici, sporeşte riscul de apariţie a bolilor, în special în cazul copiilor mici şi al celor cu un fond alergic. “Copiii cu astm şi cu părinţi fumători au crize astmatice mai frecvente şi mai severe: riscul de a suferi o criză care să necesite intubaţie este de 22 de ori mai mare. Adulţii fumători fac crize astmatice mai frecvente şi mai severe. Mortalitatea intraspitalicească a fost de 31% pentru astmaticii fumători care au necesitat ventilaţie mecanică”, a explicat, ieri, dr. Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă. Pneumologul a mai precizat, de asemenea, că cei care fumează peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe comparativ cu nefumătorii, indiferent de sex. O persoană care a fumat cel puţin trei ani are un risc de două ori mai mare de a face astm bronşic, potrivit medicilor.
Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de astm bronşic
Pneumologii estimează că există aproximativ un milion de românii cu astm, 60% dintre cei afectaţi fiind copii şi tineri. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fumatul in casa imbolnaveste copiii de astm