Fumatul e toxic pentru copii intr-un fel pe care nu il banuiai pana acum

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Fumatul e toxic pentru copii

Expunerea la ”fumul la mana a treia” sau al treilea fum, reprezinta un pericol pentru sanatatea nefumatorilor, dar si a soarecilor. Al treilea fum este nicotina reziduala si alte substante chimice depuse pe covoare, imbracaminte sau mobilier. Oamenii sunt expusi la aceste substante chimice prin atingerea suprafetelor contaminate si se crede ca reactioneaza cu poluantii obisnuiti pentru a crea un amestec toxic, inclusiv compusi care provoaca cancer. Acest reziduu afecteaza si soarecii, in special ficatul lor, si le provoaca diabet.

Pentru a investiga potentialele riscuri ale celui de-al treilea fum, Manuela Martins-Green de la Universitatea din California si echipa ei au contaminat perdele, tapiterii si covoare la niveluri de fum similare cu cele gasite de Agentia pentru Protectia Mediului din SUA in casele oamenilor.

Apoi, au expus soarecii acestor tesaturi, timp de sase luni. Echipa a luat probe de creier, ficat si sange, la intervale diferite de timp. Dupa o luna, acesti soareci au prezentat o crestere de 50% a moleculelor inflamatorii in sange si ficat, comparativ cu soarecii care nu au fost expusi tesaturilor.

Dupa doua luni, echipa a vazut o deteriorare semnificativa a celulelor in ficatul si creierul rozatoarelor. La trei luni, nivelurile de cortizol au crescut cu 45%. Nivelurile ridicate de cortizol au fost legate de cresterea in greutate si de un sistem imunitar slabit.

La patru luni, soarecii expusi la tesaturile contaminate cu acest fum au vazut o crestere cu 30% a nivelurilor de glucoza din sange si de insulina. Ambele masuri s-au reflectat in soareci ca un risc crescut de diabet. Aceste niveluri au fost chiar mai mari la atingerea pragului celor sase luni.

Primul, al doilea si al treilea fum de tigara

Rezultatele au sens, sunt biologic plauzibile si importante, spune Taylor Hays la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, dar efectul asupra oamenilor trebuie inca investigat. „Este important sa retineti ca o expunere unica sau ocazionala nu va avea un impact masurabil asupra oamenilor”, declara Hays, potrivit New Scientist.

Martins-Green crede ca fumul de la mana a treia este la fel de periculos ca fumul de la prima si a doua mana. Ea avertizeaza parintii impotriva presupunerii fumatul in absenta copilului sau fumatul in aer liber protejeaza copiii de efectele daunatoare ale fumului. „Camasile de bumbac sunt o chiuveta toxica teribila”, spune ea. „Un parinte merge afara sa fumeze, dar apoi se pune in pat si-i citeste o carte copilul lor.”

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la fumul de la mana a treia, deoarece respira mai repede decat adultii si se afla in contact mai strans cu suprafetele de uz casnic, spune Jonathan Winickoff de la Massachusetts General Hospital, a carui echipa a inventat termenul de „fumul al treilea”.

sursa: playtech.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fumatul e toxic pentru copii intr-un fel pe care nu il banuiai pana acum