Fumatorii care au cel mai mare risc sa dezvolte cancer

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Fumatorii care fac des conjunctivita trebuie sa stie ca de vina ar putea fi chiar tutunul. La fel si cei care sforaie. Chiar si infertilitatea poate fi cauzata tot de tigari. Aflam chiar acum ce alte parti ale organismului sunt afectate de tutun.

Creierul, stomacul, inima, aparatul reproducator sau cel respirator, mai exact toate sistemele organismului sunt afectate de fumul de tigara, nu doar plamanii, asa cum se crede. „Deoarece atunci cand omul trage din tigara, introduce o cantitate foarte mare de monoxid de carbon. Acesta este un gaz care inlocuieste oxigenul. Prin urmare, organismul fumatorului primeste mai putin oxigen”, spune Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Primele afectate sunt tesuturile cu rezistenta cea mai mica. Iar aici este esentiala mostenirea genetica. „Riscul de cancer pulmonar ar unui fumator provenind dintr-o astfel de familie deja se dubleaza chiar se tripleaza fata de cazul unui fumator in a carui familie nu exista persoane cu cancer pulmonar”, afirma Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog. Acelasi lucru este valabil si pentru fumatorii care au avut in familie persoane cu alte tipuri de cancer. Chiar si ochii sunt afectati de tutun. Tot mai multe studii leaga tigarile de aparitia cataractei.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fumatorii care au cel mai mare risc sa dezvolte cancer