Fumatorii aud mai prost

Posted by Alin Marinescu on Saturday, August 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cel putin asta sustin cercetatorii de la Universitatea din Manchester, Anglia. Studiile acestora demonstreaza ca fumatorii au cu 15,1% mai multe sanse sa aiba probleme cu auzul decat nefumatorii, iar pentru fumatorii pasivi riscul este si mai mare: de 28%. Inca nu se stie daca toxinele din fumul de tigara sunt raspunzatoare direct pentru alterarea auzului ori bolile cardiovasculare induse de fumat provoaca modificari microvasculare ce au impact asupra auzului – sau ambele. Statisticile, insa, vorbesc de la sine, mai ales ca, in termen de trei ani, a fost analizat un grup de 164.770 oameni cu varste intre 40 si 69 de ani. Inca nu te-ai decis sa renunti la fumat? Iata un motiv in plus.

Compozitia chimica a fumului de tigara este complexa, circa 4.800 de compusi chimici se gasesc în fumul de tigara, dintre acestia, 69 compusi fiind carcinogeni. Fumul de tigara contine nicotina, hidrocarburi aromatice polinucleare, dioxine, monoxid de carbon, acid cianhidric, amoniac, hidrocarburi alifatice si aromatice, amine, nitrozamine, aldehide, cetone, alcooli, fenoli, metale etc.

Fumul de tigara, prin compozitia sa chimica, poate afecta modul de dispunere a unui medicament sau poate modifica raspunsul si conditiile medicale ale pacientilor. Aceasta interactiune cu alte medicamente poate reduce eficacitatea acestora si aduce rezultatul terapiei în zona imprevizibilului. Fumatul poate afecta atat farmacocinetica, cat si farmacodinamica altor medicamente.

Nicotina este principalul alcaloid din fumul de tutun si este metabolizat în principal în ficat, prin CYP2A6. Nicotina actioneaza la nivelul ganglionilor vegetativi simpatici si parasimpatici. Mecanismele centrale ale stimularii simpatice includ activarea chemoreceptorilor si efecte directe asupra trunchiului cerebral si a maduvei spinarii. Mecanismele periferice presupun eliberarea de catecolamine din glandele suprarenale si terminatiile nervoase vasculare. Aceste efecte sunt asociate cu niveluri crescute de catecolamine circulante si, în consecinta, marirea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale înregistrate dupa fumat. De asemenea, nicotina determina vasoconstrictie coronariana si cutanata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fumatorii aud mai prost