Fructele care ofera protectie impotriva cancerului

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Continutul inalt de antioxidanti si compusii bioactivi din fructele rosii contribuie la prevenirea si tratarea cancerului, potrivit medicului mexican Lina García Mier, citat de EFE.

Cercetatoarea si coordonatoarea laboratorului farmaceutic si biotehnologic de la Universidad del Valle de México (UVM) Campus Querétaro subliniaza intr-un comunicat ca studiul realizat asupra unor fructe ca zmeura, capsuni, mure, afine, fragi sau struguri a relevat ca acestea au proprietati anticancerigene, scrie Agerpres.

in articolul sau "Proprietati fitochimice si farmaceutice ale fructelor rosii", publicat in Handbook of food bioengineering, autoarea noteaza ca aceste fructe au un continut inalt fitochimic, in special de flavonoide si antocianine.

"Acesti compusi au o activitate antioxidanta: combat stresul oxidativ (un proces de deteriorare celulara), declansat de diferite boli cronice", potrivit specialistei. García Mier precizeaza ca aceste fructe reduc deteriorarea provocata ADN, potenteaza repararea ADN si reduc stresul oxidant, inflamatia si angiogeneza".

"Acesti compusi bioactivi sunt benefici corpului uman, avand efecte anticancerigene", noteaza experta. Potrivit ei, resveratrolul (un fitochimic care se gaseste in struguri, capsuni si alune) inhiba cresterea celulelor cancerului de san si blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea murele si capsunele sunt importante surse de antocianine cu proprietati antioxidante, precum si de acid galic si acid elagic, care au proprietati chimio-preventive.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul este principalul factor de deces la nivel mondial, iar intre tipurile de cancer responsabile de cel mai mare numar de decese se afla cancerul pulmonar, hepatic, colorectal, gastric si mamar.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fructele care ofera protectie impotriva cancerului