Flora intestinala este de fapt "creierul": controleaza genele si are un rol activ in formarea ADN-ului

Posted by Alin Marinescu on Sunday, January 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru flora intestinala

Flora bacteriana din intestine nu reprezinta doar acele mici organisme care asteapta linistite sa digere urmatoarea masa. Un studiu condus de Institutul Babraham din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca bacteriile benefice din sistemul digestiv au un efect asupra cromozomilor din celulele din apropiere.

Descoperirea ne poate ajuta in imbunatatirea intelegerii cu privire la legatura dintre dieta noastra si aparitia cancerului scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. Astfel, ADN-ul din tesutul epitelial al colonului uman contine un nivel ridicat de un compus chimic despre care se stie ca actioneaza ca un „intrerupator epigenetic”, declansand si inchizand genele.

Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca aceste niveluri ale substantei si ale proceselor care schimba ADN-ul in functie de mediul chimic inconjurator se intalneau si intr-o alta regiune a organismului, anume creierul.

Oamenii de stiinta au descoperit ca aceste procese nu au loc si in alte organe sau ocurenta lor este izolata. Acest aspect a ramas un mister. Studiul demonstreaza ca bacteriile sunt cele responsabile in ultima instanta pentru modificari.

Pentru a confirma acest lucru, cercetatorii au efectuat o serie de experimente pe soareci in care au eliminat bacteriile pentru a vedea daca procesele de editare genetica, alaturi de compozitia chimica inconjuratoare, se modifica. Rezultatul a fost unul pozitiv, demonstrand rolul crucial al florei intestinale.

„Intestinele noastre adapostesc nenumarate bacterii care ajuta la digerarea hranei precum fibrele, a precizat Patrick Varga-Weisz, autorul studiului. „De asemenea, actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor daunatoare si controleaza sistemul imunitar. Modul in care aceste microorganisme afecteaza celulele noastre este o parte cheie a acestor procese”, a concluzionat acesta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: flora intestinala este de fapt "creierul": controleaza genele si are un rol activ in formarea adn-ului