Fierul ar putea avea rol important in cancerul de san

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, January 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer san

O proteina care elimina fierul din celulele organismului ar putea fi utilizata pentru incetinirea dezvoltarii cancerului mamar, pentru pronosticarea sanselor de supravietuire a pacientelor si pentru tratarea acestei maladii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la centrul medical din cadrul Universitatii din Wake Forest (Carolina de Nord), informeaza AFP.

Oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul de proteina feroportina, care exporta fierul din celule in afara lor, este mai mic in tumorile sanului decat in alte tesuturi. Un deficit de feroportina are drept consecinta o acumulare de fier, fapt care duce la cresterea tumorii, facand-o, totodata, mai agresiva, a explicat prof. Suzy Torti, unul dintre principalii autori ai cercetarii.

Specialistii au adus nivelul de feroportina la limita normala în tumorile mamare umane implantate în soareci si au constatat ca acestea se dezvoltau mai încet. "Feroportina elimina fierul din celula si deci, odata reimplantata în celula, proteina a eliminat factorul de stimulare a dezvoltarii cancerului", a explicat cercetatoarea, pentru care studiul sugereaza ca "feroportina are o influenta care nu poate fi neglijata în ceea ce priveste cancerul de sân".

Acest lucru nu înseamna ca pacientii trebuie sa-si modifice nivelul de fier din alimentatie, avertizeaza cercetatoarea, subliniind ca studiul a analizat doar comportamentul fierului din celule si nu din regimul alimentar. Ei au descoperit ca un nivel slab de feroportina este, cel mai adesea, semnul unei evolutii negative pe termen lung si ca nivelul proteinei este mai scazut mai ales în zonele în care cancerul este mai agresiv. Un nivel ridicat al proteinei indica, dimpotriva, o sansa de supravietuire de circa 90 la suta pe termen lung.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fierul ar putea avea rol important in cancerul de san