Farfuria sporeste aroma alimentelor

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Poate nu te-ai fi gandit la asta, dar se pare ca farfuria din fata ta - in special culoarea ei - este strans legata de aroma preparatelor. Culoarea obiectelor din jurul tau te poate transforma intr-o persoana mai buna. De pilda, cand vine vorba de farfuriile din care mananci, iti amplifica aroma alimentelor si preparatelor culinare.

Folosind farfurii portocalii, acest lucru iti va face mancarea sa aiba un gust mai dulce. Persoanele care au participat la un experiment spaniol recent, publicat in revista Journal of Sensory Studies, au descoperit ca ciocolata calda are un gust mai "de ciocolataā€¯ atunci cand a fost servita fie in cani portocalii, fie in cani de culoare crem inchis, comparativ cu canile rosii sau albe.

Cercetatorii sugereaza ca si tu poti folosi piese din seturi de farfurii in aceste culori pentru a-ti pacali papilele gustative; in acest fel, vei percepe alimentele sau bauturile cu un continut scazut de zahar ca fiind mai dulci decat sunt in realitate. 

Pe de alta parte, in primul rand, platoul ales pentru prezentare trebuie sa contrasteze cu ceea ce contine. De regula se aleg suporturi monocrome, care sa puna in evidenta preparatul. O farfurie cu modele, oricat de frumoasa ar fi ea in sine, va eclipsa mancarea. Culorile pe care alimentele le au contribuie si ele la prezentarea apetisanta a unui preparat. De exemplu, verdele aduce prospetime si calm, iar rosul este pasional si incitant. O mancare asezata pe o farfurie neagra, este perceputa ca fiind eleganta, insa una asezata pe o farfurie albastra s-ar putea sa nu mai para la fel de apetisanta, albastrul fiind o culoare care taie pofta de mancare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: farfuria sporeste aroma alimentelor