Factori cheie care asigura o viata lunga intr-o stare buna de sanatate

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 19, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru viata lunga

Sanatatea si buna dispozitie sunt cu atat mai pretioase cu cat inaintam in varsta. Medicul David I. Katz, director al Centrului de Cercetare si preventie din Yale, sustine ca sunt sase factori cheie, pe care ii numeste Super 6, care intarzie imbatranirea si tin la distanta bolile cronice. 

Cei Super 6 sunt: exercitii fizice, alimentatie echilibrata, fara tigara, somn, controlul stresului si sexul. Exista in aceasta lista si un top 3 al factorilor indispensabili, fiecare cu simbolul lui: activitatea fizica si picioarele; alimentatia echilibrata si furculita; tabagismul si degetele.

In opinia doctorului Katz, respectarea recomandarilor in privinta factorilor din top 3 diminueaza cu 80% riscul unei boli cronice. 
Cantitatea si calitatea somnului are repercusiuni majore asupra psihicului, sistemului imunitar si nervos, fiind serios implicat in aparitia cancerului. In termeni similari, trebuie sa ne raportam si la stres, care, in plus poate genera dezechilibre hormonale si inflamatii ce favorizeaza dezvoltarea cancerului. In privinta sexului, doctorul Katz are si o explicatie: oamenii sunt fiinte sociale asupra carora relatiile cu semenii au influente majore. Astfel, indivizii care au relatii sexuale bazate pe afectiune reciproca sunt mai bucurosi, mai putin expusi bolilor cronice si traiesc mai mult decat cei care nu au parte de acest tip de relatii.

Combinarea factorilor din Super 6 ar putea oferi beneficii pana la nivelul cromozomilor.

sursa:doctorulzilei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: factori cheie care asigura o viata lunga intr-o stare buna de sanatate