Factor psihlogic important in declansarea obezitatii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Stigmatizarea reprezinta un factor psihologic major in aparitia obezitatii, in conditiile in care societatea percepe aceasta boala intr-un mod negativ si tinde sa creada ca oamenii care sunt obezi sunt "slabi de inger" si lipsiti de ambitie. De cele mai multe ori, persoanele obeze sunt constiente de aceasta imagine, asa ca se interiorizeaza, fapt care favorizeaza dezvoltarea tulburarilor de dispozitie, a anxietatii si a abuzului de substante. Atunci cand oamenii sunt stigmatizati din cauza greutatii pe care o au, e foarte probabil ca ei sa se angajeze in comportamente nocive, cum ar fi mancatul excesiv sau dietele nesanatoase. Ca o urmare fireasca, apare stima de sine scazuta, jena, nemultumirea fata de propriul corp, sentimente care pun presiune pe relatiile interpersonale.

Prin urmare, suportul familiei si a prietenilor apropiati, la fel si grupurile de sustinere pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune si aleg sa lupte impotriva ei cu ajutorul chirurgiei bariatrice – cum este Clubul Bariatric de la Spitalul Sf. Constantin Brasov – contribuie in mare masura la atingerea greutatii dorite si revenirea la o viata normala.

Mancatul excesiv, mecanism de aparare
Adesea, mancarea este folosita ca un mecanism de aparare de catre cei care au probleme cu greutatea, mai ales atunci cand sunt tristi, nelinistiti, stresati, singuri si frustrati. Cand sunt intr-o dispozitie proasta apeleaza la mancare si chiar daca se simt bine pe moment, cresterea in greutate va provoca ulterior o disforie generala din cauza inabilitatii lor de a-si controla emotiile. De aici va rezulta sentimentul de vina, care este foarte posibil sa reactiveze ciclul, ducand la crearea unui model: depasirea tristetii prin mancare. De multe ori persoanele obeze au incercat sa piarda din kilogramele in plus, avand succes foarte putin sau deloc. Esuarea incercarilor lor de a slabi a dus la descurajare, frustrare, pierderea sperantei si pesimism in ceea ce priveste posibilitatea de a slabi pe cont propriu pe viitor. In acest caz, o prima reactie este supraalimentarea, ca urmare a dietei anterioare, uneori chiar a infometarii. Apoi, urmeaza incetinirea metabolismului si arderea unui numar tot mai mic de calorii. Drept efect, greutatea corporala devine mai mare, la fel ca frustrarea si sentimentul de neajutorare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: factor psihlogic important in declansarea obezitatii