Exista riscul sa dezvolt cancer de piele daca scot o alunita?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, May 10, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alunita

Este important sa intelegem ca o alunita se poate transforma in melanom o data cu trecerea timpului iar pe de alta parte un melanom poate aparea initial ca o alunita inofensiva. 

O alunita inofensiva o data scoasa ramane doar o alunita in minus. O alunita anormala / atipica / displazica scoasa insemna o alunita care nu se mai poate transforma in melanom, in cazul in care aceasta posibilitate ar fi existat initial. 

O alunita care se dovedeste a fi melanom dupa analiza histopatologica inseamna un cancer tratat si oprit in evolutie. In aceste cazuri, daca melanomul initial a fost unul avansat, cu celule maligne care s-au raspandit deja in sange, insemna ca acesta a fost diagnosticat prea tarziu si ca excizia nu a mai putut face mare diferenta (astfel se explica mitul alunitei scoase care s-a transformat in cancer). Morala: diagnosticul precoce salveaza vieti.  

Melanomul reprezinta o aglomerare de celule / melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme si dimensiuni variabile, distribuite haotic, care inlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va aparea ca o pata de forma si culoare neregulate, care creste relativ rapid.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: exista riscul sa dezvolt cancer de piele daca scot o alunita?