Exercitii simple pentru ochi sanatosi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ochi sanatosi

Cand acest simt incepe sa scartaie, singura vinovata esti tu si pc-ul, de cele mai multe ori. Adopta cateva exercitii usoare prin care iti poti "lucra" ochii mentinandu-i in forma maxima zi de zi! Le poti face chiar si la birou fara a risipi timp!

Imi place sa fur cate o replica, cate un secret impartasit cica in "taina" vreunui apropiat al colegei mele de munca atunci cand se afla la calculator. Distanta este relativ mare, dar privirea mea nu se insala. Ochii mei sunt ca o vulpe sireata care capteaza orice fel de semn(al). Imaginile sunt deja pentru mine un "exhibitionism", fiind percepute nu numai pe de-a-ntregul, dar uneori parca si gasesc cate un defect al pozei: o culoare nepotrivita, un semn nelalocul lui. Ochii nu ma tradeaza orice ar. In timp insa, Pc-ul a devenit parte din viata mea mai mult de 10 ore pe zi, acesta fiind de fapt dusmanul real al ochilor mei, odata vigilenti. Acum au lasat garda jos si au fost "loviti" de ceva ceata, dureri, usturimi si roseata inestetica in jurul lor. Asadar, vizualizez deja cu ochii mintii (care sunt mai in forma fie vorba intre noi) un "peisaj" drastic al propriei persoane, care porneste de la ochelarii care se anunta din ce in ce mai mai alert ca vor ajunge direct pe nasul meu, de unde nu se vor mai desprinde.

Potret din viitorul...apropiat: s-ar putea ca in curand sa vad lumea si imprejurimile distorsionat, prin straturile groase ale unor lentile care-mi vor atarna plictisite printr-o rama sezuta pe nasul si imprejurul urechilor mele, lipsind parca din peisaj doar un baston, cateva fire albe si ceva riduri, iar viata mea ia drumul sigur al varstei a 3-a. Ups, si eu nu am nici nu am implinit 25! Ai face bine sa nu iti deteriorezi imaginea despre tine pornind de la ceea ce in opinia mea imbatraneste foarte tare: ochelarii de vedere! Poti lupta impotriva acestei posibile necesitati acordand atentia necesara ochilor tai! Cateva trucuri si mici exercitii pentru privirea ta din fiecare clipa.

Cand pc-ul se uita la tine, mai putin tu la el
In mod cert sunt foarte putine joburi in care calculatorul nu este indispensabil; fie ca vrei, fie ca nu, el iti invadeaza viata si munca ta de fiecare zi, online-ul incepand sa devina o a doua natura a noastra. Dupa cum spuneam mai sus, imi petrec peste 10 ore in fata calculatorului: a inceput sa devina confident, prieten, ajutor, tot ce vrei si ce nu vrei! Insa expunerea indelungata poate avea efecte devastatoare asupra ochilor tai, iar acest lucru nu este unul nestiut de tine: dar tu nu ai probleme, nu-i asa? Adica nu te doare, nu de jeneaza, nu iti creeaza probleme si vezi inca foarte bine! Bine zis "inca", pentru ca si eu spun acelasi lucru, dar din cauza ca ochii nostri s-au obisnuit cu acest efort continuu de expunere permanenta! La inceput, cand am inceput sa lucrez mi-a fost foarte greu in primele saptamani, ochii ma dureau foarte tare pentru ca stateam foarte mult in fata computerului, acesta fiind de fapt "obiectul" muncii mele. In timp insa, disconfortul a disparut, dar efectele asupra ochilor ai ramas.

Asadar, daca nu stiai, nu calculatorul in sine strica vederea, ci efortul ochiului de a ramane concentrat pe ceea ce faci in fata lui, adica muschii incordati care obosesc ochiul si ii creeaza probleme seriose. Regula de aur: la fiecare 10 minute trebuie sa iti iei privirea de la calculator, lasandu-l sa se relaxezi cel putin 15-30 de secunde (facand altceva). Este foarte important sa nu stai focusata prea mult pe un text la pc, pe un proiect; gandeste-te ca e ca si cand ai sta cu un muchi incordat non-stop. Nu e prea confortabil!

Jongleaza cu Pc-ul, pacaleste-l si protejeaza-ti ochii!
Pe langa pauza iminenta, trebuie sa aplici cateva trucuri simple de tot si de bun-simt, dar care iti pot salva ochii de la o pereche de ochelari nu prea doriti:

- tine calculatorul cat poti de departe de ochii
- ai grija ca scrisul la calculator sa fie destul de mare, astfel incat ochiul sa nu faca un efort prea mare pentru a descifra mesajele de pe monitor
- incearca sa clipesti cat mai des si nu tii ochiul conectat prea multe secunde sau chiar minute la un text sau o imagine; este o metoda buna de relaxare a ochiului, chiar daca nu pare
- la fiecare ora, ia o pauza de cateva minute in care sa iti indepartezi ochii de la monitor si de la activitatea pe care o faci sau inchide pur si simplu ochii, si tine-i asa un minut-doua

Cum se "pupa" ochii cu nasul?
Un alt truc de relaxare al ochilor are o mare legatura cu nasul. Se pot face exercitii practice chiar la birou in timp ce va ganditi la un nou proiect sau la o solutie pentru o problema care sa nu necesite pc-ul.

Asadar, ideea ar fi aceea in care iti focusezi privirea pe varful nasului, fara sa clipesti, cat de mult poti! Atunci cand nu mai poti, inchide ochii si realxeaza-i cateva secunde bune dupa care repeta procedeul de vreo 3 ori (este o metoda de "antrenament" al ochilor mai degraba, decat de relaxare)

Priveste-ti mainile cu ochii "larg" inchisi!
Pozitioneaza-te confortabil pe scaunul de la bicrou, cu spatele drept, lipit de spatar. Inchide ochii si foloseste-ti mainile pentru a elimina stresul din ochii tai: pune-ti palmele in dreptul ochiului corespunzator fiecaruia, pana simti cum ochii ti se incalzesc. Indeparteaza-le, mentinand inca ochii inchisi si axeaza-te pe respiratie inhaland adanc pe nas si expirand pe gura de cateva ori.

Acum vezi, acum nu mai vezi!
O alta metoda este aceea de a relaxa muschii ochilor dupa ce initial ii incordezi. Asadar, ia-ti o pauza de doua minute si fa urmatorul exercitiu:

inchide ochii cat poti de strans, tinandu-i cam 5 secunde in aceasta pozitie, dupa care deschide-i
repeta acest lucru de 5 ori, iar cand ai terminat nu te uita imediat in monitor, ci misca-ti un pic ochii in alte parti decat calculatorul
Umezeste-ti ochii!
Chiar daca exista mai multe metode de umezire a ochilor, prin picaturi speciale create si distribuite de farmacii (pentru ca ochii sanatosi nu trebuie sa fie niciodata uscati), insa cum noi ne inchinam in fata naturalului si a trendului bio, eco, green, cum vrei sa ii spui, atunci poti face acest lucru in mod firesc pornind de la un exercitiu practic:

clipeste de foarte multe ori, fluturandu-ti genele intr-un ritm rapid, pana simti ca ti se umezesc ochii; repeta acest procedeu de mai multe ori
de cate ori simti ca ochii iti sunt uscati apeleaza la aceasta metoda simpla
Roata "ochilor" se invarsteste...
Incepe faci un ocol al camerei in care te afli rotindu-ti ochii in cerc. mai intai intr-o directie, iar apoi in cealalta. Ritmul nu trebuie sa fie rapid, ci de ajuns cat sa dezmorteasca ochii. Acum poti sa revii la sarcinile pe care le faceai inainte: ochii ti s-au de-stresat

Uita-te si la al treilea ochi!
Nu stii care este? Stai in fata oglinzii si priveste zona dintre sprancene; acela se considera a fi al treilea ochi. Acum pleaca din fata oglinzii si incearca sa te uiti la acea zona cu proprii ochi, fara sa clipesti. O sa ti se para ciudat si destul de greu sa faci acest lucru, ochii parca impleticindu-se in capul tau, dar nu renunta, merita! Cand simti ca nu mai poti, inchide ochii si relaxeaza-te!

Si ochii se maseaza!
Dap, si ochii necesita un masaj special pentru relaxare! Asadarm desi la birou este destul de greu sa faci acest lucru, lasa masajul pentru seara, inainte de culcare, cand dupa ce te demachiezi si te speli (obligatoriu cu apa rece) iti poti masa usor zonele din jurul ochilor, pentru a antrena muschii si a pune mai bine sangele in miscare. Plus de asta, este foarte relaxant! Dupa ce ai terminat masajul, poti aplica felii de castraveti, cartofi sau dischete demachiante inmuiate in lapte! Fac minuni atat in interiorul ochilor, cat si in exteriorul lor!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: exercitii simple pentru ochi sanatosi