Exercitii pentru creier: cum intarim puterea de concentrare si memoria

Posted by Alin Marinescu on Thursday, June 28, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Exercitiile pentru creier imbunatatesc memoria, concentrarea si ajuta la pastrarea capacitatii cognitive. Conform neurologilor, practicarea acestora este esentiala pentru a impiedica imbatranirea precoce a creierului.

Fie ca vorbim despre cititul cu voce tare, socializarea sau utilizarea tuturor simturilor, fiecare dintre noi trebuie sa faca eforturi pentru a-si pastra mintea agera. BrightSide.me a facut o lista a celor mai practice exercitii care ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii. 

Folositi mana non-dominanta. Daca sunteti o persoana dreptace, incercati sa folositi si mana stanga pentru a manca, a scrie, a lua lucruri, etc. Este posibil sa fie dificil la inceput, dar cu practica, puteti face un numar minim de sarcini zilnice. Ideea este sa folositi partea non-activa a creierului. Acest lucru va ajuta la fixarea expansiunii partilor cortexului care sunt responsabile de prelucrarea informatiilor tactile. 

Faceti o parte din treburile zilnice cu ochii inchisi. Cate rafturi exista in dulapul tau de bucatarie? Exista un motiv pentru care nu ne amintim imediat acest raspuns. Adesea, nu acordam atentie sarcinilor noastre zilnice. De aceea, neurologii recomanda sa facem o parte dintre sarcinile obisnuite cu ochii inchisi. Veti atinge un obiect si apoi veti trimite semnale catre creier despre obiectul pe care il simtiti. 

Schimbati activitatile obisnuite de dimineata. In general, avem un program stabilit incepand din momentul in care ne trezim. Cu toate acestea, noutatea este cheia unei memorii de fier. Este important sa dati creierului notiunea de nou pentru a-l mentine activ si vigilent. 

Priviti diferite obiecte intoarse invers. Incercati sa intoarceti lucruri precum fotografia de familie de pe birou, ceasul sau un calendar de pe un perete. In acest fel, ori de cate ori va veti uita la aceste lucruri, creierul se va concentra sa-l interpreteze, sporind astfel vigilenta. 

Experimentati diferite alimente noi
Daca sunteti printre cei care comanda intotdeauna acelasi fel de mancare, este timpul pentru o schimbare. Exista un motiv in spatele acestei situatii. Incercarea unui nou fel de mancare va solicita creierului sa-si activeze receptorii pentru a simti gustul si mirosul noului preparat. 

Cititi cu voce tare. Ar putea dura cateva minute in plus, dar merita. Intr-una dintre demonstratiile de imagistica, 3 zone ale creierului au fost activate ori de cate ori cuvintele citite erau rostite cu voce tare. Ascultarea audiobook-urilor are efect echivalent asupra creierului. Citind cu voce tare, avem tendinta sa folosim simultan diferite circuite ale creierului nostru. 

Hraniti-va creierul. Este foarte important sa includeti in alimentatie cantitatea esentiala de vitamine si grasimi pentru a va hrani creierul. Alimentele care cresc puterea creierului sunt nucile, uleiul de nuca de cocos, turmericul, afinele, ouale, broccoli si avocado. 

Socializati. Daca nu socializati, exista riscul sa va fie afectata capacitatea cognitiva. Pur si simplu incercati sa interactionati cu prietenii, vecinii, colegii sau chiar doamna de la casa supermarketului pe care il frecventati. 

Utilizati-va toate simturile simultan. Incercati sa faceti activitati care necesita implicarea tuturor simturilor dintr-o data. Unele dintre aceste exercitii includ calatoriile, gradinaritul, luatul notitelor intr-o intalnire, ingrijirea copiilor in timpul gatitului etc. Intr-un cuvant, este vorba de multitasking. Nu numai ca iti vei imbunatati atentia, dar iti vei imbunatati si abilitatile de concentrare. sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: exercitii pentru creier: cum intarim puterea de concentrare si memoria