Excesul de analgezice, cauza aparitiei unei afectiuni grave

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru analgezice

Ibuprofenul si celelalte analgezice comune pot conduce la cresterea riscului de aparitie a infarctului dupa doar o saptamana de administrare continua. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii in urma unui studiu in care au fost analizate date provenite de la aproximativ 450.000 de persoane.

Oamenii care iau doze mari din acest tip de medicamente prezinta riscul cel mai mare, iar acesta din urma creste dupa doar sapte zile de administrare neintrerupta de analgezice. Datele cercetatorilor arata ca riscul de aparitie a infarctului a crescut cu pana la 50% in cazul celor care luau analgezice fata de cei care nu foloseau astfel de pastile. 

Ibuprofenul, luat intr-o doza mare, este cel mai periculos. Asta in conditiile in care doza recomandata de specialisti pentru acest medicament este de maximum patru pastile de concentratie 400mg pe zi. 

Studiul citat arata ca in cazul persoanelor care au luat ibuprofen zilnic timp de o saptamana riscul de aparitie a infarctului a crescut cu pana la 48%, diclofenacul capsule avand un risc cu doua procente mai ridicat. Totusi, specialistii atrag atentia asupra ibuprofenului, deoarece acesta este cel mai utilizat analgezic in ultimii ani. Datele mai arata ca daca o persoana continua „regimul” cu ibuprofen pentru o luna de zile, riscul de infarct poate ajunge si la 75%. 

Cercetatorii cred ca aceste medicamente ar putea cauza contractarea arterelor, conducand la cresterea retentiei de fluid si la cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, exista teorii comform carora analgezicele ar influenta trombocitele si, astfel, sa favorizeze formarea cheagurilor de sange. Autorii studiului atentioneaza asupra faptului ca toate medicamentele au efecte adverse atunci cand sunt luate in exces si fara un motiv bine definit. De multe ori, oamenii apeleaza la analgezice chiar si la cea mai mica durere si nu doar atunci cand este intr-adevar nevoie de interventie medicamentoasa. 

sursa: gandul.info

In : Stiri din Sanatate 


Tags: excesul de analgezice  cauza aparitiei unei afectiuni grave