Evitati stresul! Va poate imbatrani creierul cu cativa ani

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stres

Experientele de viata stresante pot imbatrani creierul cu cativa ani, sugereaza noi cercetari.

Conform constatarilor unor experti condusi de o echipa de la Scoala de Medicina si Sanatate Publica din cadrul Universitatii din Wisconsin (SUA), chiar si un eveniment major stresant la inceputul vietii poate avea un impact asupra sanatatii creierului ulterior, noteaza ziare.com.

Echipa a analizat date pentru 1.320 de persoane care au raportat experiente stresante in timpul vietii si au fost supuse unor teste in ceea ce priveste gandirea si memoria. Subiectii au avut varsta medie de 58 de ani si studiul a inclus 1.232 de americani albi si 82 de afroamericani.

O serie de examene neuropsihologice a analizat mai multe aspecte, incluzand patru teste de memorie (memorie imediata, invatare si memorie verbala, invatare si memorie vizuala si amintirea unei povestiri).

Experiente de viata stresante au inclus situatii precum pierderea unui loc de munca, moartea unui copil, divortul sau cresterea cu un parinte care a abuzat de alcool sau droguri. Rezultatele au aratat ca un numar mai mare de evenimente stresante au fost legate de o functie cognitiva mai saraca ulterior in viata.

In cazul afroamericanilor, echipa a constatat ca acestia au experimentat cu 60% mai multe evenimente stresante decat oamenii albi in timpul vietii lor. Cercetatorii au spus ca, la afroamericani, fiecare experienta stresanta a fost echivalenta cu aproximativ patru ani de imbatranire cognitiva.

"Evenimentele stresante pe care se concentreaza cercetatorii au fost de o mare varietate... moartea unui parinte, abuzul, pierderea unui loc de munca, pierderea unei case... saracia, traiul intr-un cartier dezavantajat, divortul", a declarat dr. Maria Carrillo, chief science officer (CSO) pentru Asociatia Alzheimer. Ea a spus ca pana si o schimbare a scolii ar putea fi privita ca un eveniment de viata stresant pentru unii copii.

"Stim ca stresul prelungit poate avea un impact asupra sanatatii noastre, asa ca nu e de mirare ca acest studiu arata ca evenimente de viata stresante ne pot afecta si memoria si abilitatile de gandire mai tarziu. Cu toate acestea, ramane sa se stabileasca daca aceste evenimente de viata stresante pot duce la un risc crescut de dementa", a declarat dr. Doug Brown, directorul de cercetare al Societatii Alzheimer.

Alte cercetari au sugerat ca exista legaturi plauzibile intre stres si inflamatia cronica, ceea ce poate accelera dezvoltarea dementei. Dar expertii cred ca un stil de viata sanatos si o dieta sanatoasa poate ajuta la atenuarea acestui risc, chiar si pentru acei oameni care trec prin evenimente stresante.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: evitati stresul! va poate imbatrani creierul cu cativa ani