Eliminarea semnelor neplacute de pe corp

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Semnele inestetice care raman dupa diverse interventii chirurgicale pot fi eliminate. Cu ajutorul unor tehnici ultramoderne de chirurgie plastica si estetica, urmele operatiilor pot fi indepartate astfel incat zona tegumentara care a suferit interventia sa para intacta. In cele ce urmeaza, vei afla care este problematica cicatricelor, unde te poti adresa pentru rezolvarea lor si, mai ales, cum le poti atenua fara sa-ti pui sanatatea in pericol.

Pielea se intinde pe cea mai mare suprafata a corpului si are rol de protectie. Ea iti apara interiorul organismului de durerile produse de taieturi, lovituri, rani, radiatii, bacterii, frig puternic, lumina solara. Daca esti o persoana adulta, pielea intinsa acopera aproximativ doi metri patrati si are o greutate de aproape trei kilograme (cam a douazecea parte din greutatea corpului tau). Daca ai avut un accident oricat de mic si te-ai julit, epiderma se vindeca. Deseori insa, ranile lasa urme pe cat de inestetice, pe atat de neconfortabile. „Cicatricele” cum sunt cunoscute in popor sunt mai frecvente la anumite persoane. S-a constatat ca anumite persoane mostenesc din familie riscul de a dezvolta o forma de cicatrice sau au un tip de piele predispus la asemenea suferinte. 

Asadar, daca esti posesoarea unui tegument masliniu sau mai negricios, este bine sa stii ca esti mult mai expusa la cicatrice dupa vindecarea unei rani decat o persoana cu pielea alba. Cum se explica acest lucru? Pielea de culoare inchisa dezvolta cicatrice care isi maresc volumul, tegumentul producand foarte mult tesut cicatriceal. Cand tegumentul este rupt sau taiat, organismul inlocuieste tesutul vatamat cu unul sanatos, producand tesutul de cicatrizare. Acesta este mai palid decat tegumentul care il inconjoara, mai dur si mai rigid in comparatie cu tesutul normal, depaseste limitele obisnuite,  iesind mai mult in relief. Fata de pielea sanatoasa, tesutul cicatriceal este mult mai sensibil la atingeri si la durere. Exista totusi mai multe tipuri de cicatrice care strica aspectul fizic, cu predispozitie genetica la anumiti oameni:

Cheloide – este posibil sa-ti apara la orice virsta, dar mai ales daca esti o persoana tanara cu pielea de culoare mai inchisa. Aceste cicatrice pot sa nu te deranjeze mult timp de la producerea ranii, dar se pot inrautati in perioada sarcinii daca esti gravida. Cum le recunosti? Ele sunt mai rosii (sau chiar mai inchise la culoare) decat culoarea initiala a pielii si se prezinta sub forma unor aglomerari groase, rotunjite si neregulate de tesut cicatriceal cu extindere dincolo de rana.

Atrofice – te pot afecta daca te confrunti cu o acnee sau varicela si le intrerupi procesul natural de vindecare. Le observi in scurt timp de la aparitie, deoarece debuteaza ca niste depresiuni rotunde si mici, cu intindere pe suprafata tegumentului din jur.

Hipertrofice – se cuibaresc in tegumentul tau daca ai suferit arsuri sau ai pielea pigmentata. La inceput s-ar putea sa respiri usurata crezand ca nu ramai cu semne dupa un accident in bucatarie de exemplu, dar poate fi doar o simpla amagire. Ele pot sa apara la cateva saptamani de la preoducerea ranii. Poti sa ameliorezi imediat simptomele cicatricelor hipertrofice, insa procesul de vindecare poate dura un an sau chiar mai mult. Cum iti dai seama ca in timp poti avea o asemenea problema de sanatate? Din punct de vedere clinic, hipertoficele se manifesta prin durere asociata cu senzatia de mancarime si sunt rosii, groase si reliefate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: eliminarea semnelor neplacute de pe corp