Efectul zaharului asupra tumorilor canceroase

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 29, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru zahar

Oamenii de stiinta au descoperit ca zaharul "trezeste" celulele canceroase si amplifica agresivitatea tumorilor canceroase, informeaza  The Independent. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentatiei pacientilor diagnosticati cu aceasta problema de sanatate.

Concluziile unui proiect de cercetare desfasurat pe parcursul a noua ani, realizat de oameni de stiinta de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolica din Leuven (KU Leuven) si Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revolutionara in studiul cancerului, cercetatorii clarificand in sfarsit modul in care efectul Warburg — un fenomen in cadrul caruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimuleaza cresterea tumorilor.

Publicat in jurnalul stiintific "Nature Communications", proiectul a fost initiat in 2008, acesta punand accentul pe modul in care tumorile convertesc cantitati semnificativ mai mari de zaharuri in lactat in comparatie cu tesuturile sanatoase.

Desi fenomenul a fost intens studiat, pana in prezent nu se stia cu certitudine daca acest efect este un simptom al cancerului sau o cauza a acestuia.

insa aceasta noua cercetare ofera dovada corelatiei dintre zahar si activitatea oncogena in celulele canceroase.

"Cercetarea noastra dezvaluie modul in care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce catre un cerc vicios de stimulare continua a dezvoltarii si evolutiei cancerului", a declarat profesorul Johan Thevelein. "Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg si agresivitatea tumorii," scrie digi24.ro, care citeaza Agerpres.

Oamenii de stiinta sustin ca aceste descoperiri vor avea "consecinte majore" si vor oferi "o baza pentru studii viitoare in acest domeniu". De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacientii diagnosticati cu cancer.

Cercetarea efectuata pe drojdii a fost esentiala pentru aceasta descoperire, acestea continand aceleasi proteine RAS prezente in mod obisnuit in celulele tumorale, care pot cauza cancer in forma modificata. Utilizand drojdiile ca organism-model, echipa de oameni de stiinta a examinat conexiunea dintre activitatea RAS si metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii.

"Am observat la drojdii ca descompunerea zaharurilor este asociata prin intermediul fructozei 1,6-biofosfat cu activarea proteinelor RAS, care stimuleaza multiplicarea atat a drojdiilor cat si a celulelor canceroase", a adaugat Thevelein. "Este remarcabil faptul ca acest mecanism a fost conservat pe tot parcursul indelungatei evolutii a celulelor de levuri la oameni", a mai spus el.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: efectul zaharului asupra tumorilor canceroase