Efectul placebo ar putea deveni cu adevarat un tratament

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru efectul placebo

Efectul placebo nu are o delimitare clara in domeniul medical, fiind amplasat undeva intre biologie si psihologie, informeaza Futurism. Cercetatorii sustin ca termenul cuprinde mai multe procese si mecanisme care afecteaza modul in care experimentam o anumita boala, nefiind un tratament pentru cauzele reale, masurabile ale afectiunii. 

Ted Kaptchuk, director al Programului pentru studierea efectelor placebo, a declarat ca ,,efectul placebo este un indicator surogat pentru tot ceea ce inseamna administrarea unei pastile. Printre acestea se numara ritualuri, simboluri si intalniri intre doctori si pacienti.''

In cadrul unui studiu realizat de Kaptchuk si colegii sai este prezentata puterea perceptiei asupra obiectivitatii. Subiectilor le-a fost oferit un medicament eficient, albuterol, un inhalator cu efecte placebo, acupunctura si perioade fara tratament. Toti participantii au luat fiecare tip de tratament de trei ori. Desi toti subiectii au resimtit un efect similar indiferent de ultimul tratament administrat, masuratorile obiective au demonstrat ca doar pacientii carora le-a fost administrat albuterol le-a fost imbunatatit sistemul respirator, desi in cazul tuturor optiunilor a fost sesizata o crestere a functionalitatii plamanilor. 

Desi o mare parte din mecanismele din spatele efectului placebo raman necunoscute, expertii au reusit sa descopere mecanismele perceptiei care permit creierului sa pacaleasca corpul. 

Conform cercetarilor, corpul uman raspunde pozitiv la anumite medicamente datorita efectelor benefice resimtite in trecut in cadrul administrarilor precedente. Fenomenul a fost reflectat intr-un studiu recent, in care desi subiectii stiau ca le sunt administrate pastile compuse doar din zahar au resimtit efecte pozitive dupa administrarea lor. Desi mintea era constienta ca pastilele sunt false, actiunea administrarii acestora a provocat in creier eliminarea chimicalelor pe care in mod normal le-ar fi provocat pastilele. 

Din cauza lipsei cercetarilor, efectul placebo ramane un mister, insa expertii sustin ca in urmatorii ani ar putea fi utilizat in sistemul medical. 

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: efectul placebo ar putea deveni cu adevarat un tratament