Efectul pe care il are reducerea consumului de calorii asupra bolilor cardiace

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 22, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru calorii

Exista pareri care sustin ca anumite alimente pot reduce inflamatiile din corp. Cercetatorii au descoperit, in cadrul unui nou studiu, ca oamenii care isi reduc cantitatea de calorii zilnica au sufera mai putin de inflamatii cronice. Greutatea participantilor era fie normala sau usor peste medie la inceputul studiului, potrivit descopera.ro.

Desi studiile anterioare au dovedit ca reducerea numarului de calorii poate afecta sistemul imunitar, noul studiu a aratat ca dieta restrictiva pe care au urmat-o participantii nu le-a compromis sistemul imunitar sau abilitatea acestora de a lupta impotriva infectiilor. Micsorarea portiei de calorii zilnice ar putea scadea riscul instalarii unor boli, precum bolile cardiace sau diabetul, jucand un rol important in procesul de imbatranire, noteaza descopera.ro.

,,Cu toata tehnologia care masoara nivelul biometric, este foarte usor ca persoanele sa-si mentina o restrictie de 10-15 procente din caloriile zilnice pentru a beneficia de imbunatatirile pe termen lung'', a declarat doctorul Luigi Fontana, profesor de medicina si nutritie la Universitatea Washington din St. Louis. Studiile anterioare realizate pe animale au sugerat ca restrictionarea nivelului de calorii ar putea reduce inflamatiile, crescand rata de viata a persoanei. Cercetatorii sunt insa ingrijorati ca o dieta restrictiva va creste susceptibilitatea oamenilor la infectii, afectand modul in care corpul raspunde la vaccinuri.

In acest studiu, 220 de persoane au fost impartite in persone care isi mentineau dieta normala si cele care isi reduceau numarul de calorii zilnice cu 25%. Persoanele din grupul cu dieta restrictionata nu au reusit sa atinga nivelul de 25%, dar si-au redus semnificativ numarul de calorii. De asemenea, acestia au consumat vitamine si suplimente alimentare, pentru a preveni malnutritia.

Dupa terminarea studiului, care a durat doi ani, persoanele cu o dieta restrictiva au fost testate, prezentand un nivel scazut al indicatorilor inflamatori, inclusiv C-reactiv si TNF-alfa, spre deosebire de grupul cu o dieta normala. Celor care au tinut dieta restrictionata nu le-a fost afectata susceptibilitatea la infectii sau vaccinuri.

Studiul anterior, aplicat aceluiasi grup, a descoperit ca restrictionarea nivelului de calorii timp de doi ani, a avut efecte benefice asupra participantilor, precum scaderea presiunii arteriale sau nivelul colesterolului, ambii fatori de risc in dezvoltarea bolilor cardiace.

Expertii au afirmat ca este prea devreme sa recomande oamenilor sa inceapa sa-si reduca nivelul de calorii. ,,Trebuie sa invatam mai multe lucruri despre consecintele acestei intervetii asupra sanatatii oamenilor'', a declarat doctorul Richard Hodes, director al National Institute on Aging. 

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: efectul pe care il are reducerea consumului de calorii asupra bolilor cardiace