Efectul miraculos al veninului de viespe

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru venin de viespie

Veninul viespilor Polybia paulista, o specie originara din Brazilia, ar putea deveni o "arma" extrem de eficienta în lupta împotriva cancerului, deoarece este capabil sa distruga tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase, informeaza huffingtonpost.com. Potrivit unui studiu publicat în Biophysical Journal, veninul acestor viespi contine o toxina, denumita MP1, care distruge selectiv tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase. În testele de laborator, cercetatorii au aratat ca MP1 inhiba cresterea tumorilor la pacientii diagnosticati cu cancer de prostata si de vezica, ca si raspandirea celulelor bolnave în sange la pacientii diagnosticati cu leucemie, care erau anterior rezistente la o serie de medicamente. 
    
Toxina interactioneaza cu lipidele aflate în afara membranelor celulelor canceroase. Apoi, veninul sparge structura membranei protectoare, generand "gauri", care permit moleculelor ce au un rol critic în supravietuirea celulei canceroase sa se scurga în afara acesteia. Potrivit coordonatorului studiului, Joao Neto, medic la Universitatea de stat din Sao Paulo, acele gauri din membrana celulei canceroase au nevoie de doar cateva secunde pentru a se forma, sub actiunea veninului. Intrucat celulele sanatoase nu prezinta acele lipide pe învelisul lor exterior (ci pe membrana interna a celulei), se pare ca ele nu sunt vizate de toxina din veninul viespilor braziliene. "Terapiile anticancer ce vizeaza compozitia de lipide de pe membrana celulara ar genera o clasa complet noua de medicamente anticancer", a spus Paul Beales, unul dintre autorii studiului. "Aceasta descoperire ar putea fi utila pentru a dezvolta o noua combinatie de terapii, în care medicamente multiple sunt folosite simultan pentru a trata cancerul, prin atacarea unor parti diferite ale cancerului, în acelasi timp", a mai spus acesta. 

Desi folosirea veninului viespilor braziliene ca optiune de tratament reprezinta o posibilitate interesanta, ea ramane deocamdata doar la nivel teoretic. Autorii studiului sunt de parere ca oamenii de stiinta vor trebui sa efectueze mai multe studii suplimentare înainte de a putea sa foloseasca acest tip de venin pe pacienti umani.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: efectul miraculos al veninului de viespe