Efectele turelor de noapte asupra organismului sunt mai severe decat se considera anterior

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O echipa de cercetatori de la McGill University, in colaborare cu Douglas Mental Health University Institute (DMHUI), a descoperit ca genele care controleaza procese biologice importante sunt incapabile sa se adapteze la noi tipare de mancat si dormit, multe dintre acestea ramanand setate la ritmul ceasului biologic normal.

In studiul publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii au aratat ce impact are o simulare de patru zile de munca in schimbul de noapte asupra expresiei a 20.000 de gene, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

„Acum intelegem mai bine schimbarile la nivel molecular care au loc in corpul uman atunci cand odihna si mancatul sunt sincronizate cu ceasul biologic. Spre exemplu, am gasit ca expresia genelor asociate cu sistemul imunitar si cu procesele metabolice nu s-au adaptat la noi comportamente”, a precizat Diane B. Boivin, director la Centre for Study and Treatment of Circadian Rhythms si profesor la McGill University.

Se cunoaste ca expresia multora dintre aceste gene variaza pe parcursul zilei si a noptii. Ritmurile sunt importante pentru reglarea multor procese fiziologice si de comportament. „Aproape 25% dintre gene si-au pierdut ritmul biologic dupa ce voluntarii au fost expusi unei simulari de munca in tura de noapte. 73% nu s-au adaptat schimbului de noapte si au ramas sincronizate cu ritmul normal. Mai putin de 3% s-au adaptat la noul program”, a precizat Nicolas Cermakian, unul dintre cercetatori.

Totusi, studiul a fost mic, folosind doar opt voluntari, persoane adulte si sanatoase, drept urmare este nevoie de studii de o amploare mai mare pentru a confirma rezultatele la care a ajuns echipa de cercetatori canadieni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: efectele turelor de noapte asupra organismului sunt mai severe decat se considera anterior