Efectele nocive ale consumului de Coca-Cola

Posted by admin. on Friday, July 24, 2015 Under: Stiri din Sanatate


Te-ai intrebat vreodata ce se intampla in organismul tau in prima ora dupa ce bei Coca-Cola? In primul rand, creste nivelul zaharului din sange, implicit rezulta mai multa insulina. Dupa 40 de minute incep sa se observe efectele cafeinei, adica nu-ti mai este somn, sangele circula mai repede si simti ca ai mai multa energie. Dupa ora vrei neaparat sa mergi la toaleta, deci intra in scena proprietatile diuretice ale bauturii. Tot dupa 60 de minute incepi sa treci de punctul culminant produs de suc si sa devii usor iritabil, dar si lent, intrucat prin urina scade si nivelul de zahar din corp. Ai senzatia ca se scurge energia din organism.

Iata ce contine un pahar de Coca-Cola: apa, zahar, dioxid de carbon, colorant caramel E150d, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cafeina.

Dioxid de carbon

- compus chimic care se obtine prin oxidarea carbonului;
- este un gaz incolor;
- se crede ca 1 litru de Coca-Cola are 5 grame de dioxid de carbon;
- ofera senzatia placuta de racoritoare atunci cand bem suc;
- irita sistemul digestiv. Din cauza acestui lucru, stomacul "cere" mai mult calciu din sange, iar acesta ia din oase. Astfel, se ajunge la slabirea sistemului osos, implicit la afectiuni grave precum osteoporoza.

Colorant caramel E150d

- e denumirea sulftitului de amoniu;
- se obtine prin arderea zaharurilor in prezenta compusilor de amoniu si sulfit;
- are culoare bruna;
- doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 200 mg/kg;
- a fost inclus pe lista "E-urilor suspecte" intrucat inca se afla in teste toxicologice. Se pare ca o ingerare mai mare a acestui E duce la probleme grave: tulburari hepatice, afectiuni ale sistemului digestiv, alergii, tulburari nervoase, colesterol marit etc.

Acidifiant acid fosforic

- e folosit in industria alimentara;
- "ajuta" corpul sa piarda calciu;
- incetineste absorbtia calciului. Asadar, posibil sa apare probleme cu sistemul osos;
- e capabil sa neutralizeze acizii din stomac, ducand la probleme cu digestia;
- unii oameni de stiinta spun ca e nociv cand bei mai mult de 3 sucurile pe baza de cola saptamanal;

Cafeina - drogul cotidianului

- conform wikipedia, cafeina (sin. cofeina) este un alcaloid din grupa purinelor, care se se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, mate, guaraná si cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenti naturali folositi de om;
- in cantitati mari provoaca: insomnie, diareee, voma, spasme musculare, hipertensiune, scaderea nivelului de calciu, crampe stomacale, convulsii, tulburari psihice etc.

Arome naturale

- substante care imita alimentele naturale in ceea ce priveste gustul si mirosul;
- se obtin prin metode chimice.

SFAT: Pentru a neutraliza un pahar de Coca-Cola trebuie sa bei aproximativ 30 de pahare de apa, corpul avand nevoie de cat mai multe substante alcaline (pe care le gasesti in apa).

sursa: culinar.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: coca-cola  cafeina  drogul cotidianului  arome naturale  sfat