E471, un aditiv despre care autoritatile europene spun ca este sigur, dar lucrurile nu stau tocmai asa

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru paine

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) recomanda Comisiei Europene sa schimbe recomandarile pentru cunoscutul aditiv alimentar E471, mono si digliceride ale acizilor grasi. Specialistii din cadrul  EFSA au conchis, in urma unei evaluari, ca nu exista niciun risc pentru sanatate atunci cand E471 este folosit in produse alimentare in limitele legale si de aceea nu exista necesitatea de a se specifica o doza zilnica admisa.

Aditivul E471 este folosit ca emulsifiant si este fabricat din esterificarea directa a glicerolului cu acizi grasi. Glicerolul este produs intr-o multime de alte moduri, multe dintre ele ducand la contaminari, care pot fi ”surse de ingrijorari privind riscurile toxicologice”, potrivit raportului EFSA. Intr-o intalnire anterioara a celor de la EFSA, privind contaminarile ce pot aparea in lantul alimentar, s-a admis ca E471 este singura sursa de esteri de glicedil(3-MCPD). Acestia sunt hidrolizati la nivelul tractului intestinal rezultand glicedol liber, care este considerat cancerigen in cazul oamenilor de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit unui raport al EFSA din 2015 unul din cinci copii depaseste zilnic doza de esteri de glicedil (3-MCPD).
 
EFSA e cerut insistent Comisiei Europene sa limiteze cantitatile admise pentru multele elementele toxice (arsenic, cadmiu, mercur, plumb) din E471 astfel incat oamenii care le consuma sa nu mai fie expusi la aceste substante periculoase. De asemenea, s-a cerut chair si limitarea cantitatilor de solventi reziduali tert-butanol si tert-pentanol. E471 este folosit cu precadere in paine si multe alte produse de panificatie, in produse de patiserie, margarina sau alte grasimi tartinabile, pe care lumea le consuma. 

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: e471  un aditiv despre care autoritatile europene spun ca este sigur  dar lucrurile nu stau tocmai asa