Dr. Mencinicopschi: acestea sunt cele mai toxice E-uri

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cele mai toxice E-uri

Majoritatea produselor alimentare din magazine au in compozitie E-uri. Daca unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sanatate daca sunt consumate pe perioade mari de timp. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a realizat pentru gandul o lista a celor mai periculosi aditivi alimentari pe care ii intalnim in produsele pe care le mancam zi de zi. "Pentru ca legislatia din Romania permite producatorilor sa nu mai scrie pe eticheta E nu stiu de care, acestia precizeaza denumirea stiintifica a aditivului, iar omul devine confuz", subliniaza specialistul in nutritie.

Sucurile acidulate contin E 102 - tartrazina si E 110 - galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranti artificiali care nu trebuie consumati frecvent, deoarece ne pun sanatatea ficatului si a rinichilor in pericol. Acest colorant se mai gaseste si in prajituri, cereale glazurate, deserturi instant, peste afumat, icre de peste, sosuri, branzeturi si lactate aromate.
Galben de chinolina - E 104 este des intalnit in sucuri de grapefruit rosu. Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD -ului. si persoanele astmatice trebuie sa evite galbenul de chinolina .
Dioxidul de sulf - E 220 este intalnit in bere si vin. Potrivit medicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale.
Aspartamul - E 951 este un indulcitor tot mai des folosit in industria alimentara, deoarece acesta ofera alimentelor un gust aparte, insa poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau bauturi racoritoare, aspartamul duce la scaderea imunitatii, la aparitia bolilor pulmonare, infectii intestinale si urinare.
Glutamatul de sodiu - E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul si al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Modul in care aditivul E 621 actioneaza la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atentia specialistii in nutritie. Astfel, acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos. Desi are capacitatea de a face mancarea irezistibila, acest aditiv este toxic, apreciaza specialistii in nutritie. Cresterea calitatii gustative a alimentelor perturba un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinta umana - acela al echilibrului dintre satietate si foame.Iar daca ingeram cantitati mari de alimente care contin glutamat, putem suferi de ameteli, dureri de cap si senzatii de greata, avertizeaza Mencinicopschi.
Poliricinoleat de pologlicerol - E 476 este des intalnit in dulciurile pe baza de cacao sau ciocolata. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la aparitia alergiilor, la dereglari hormonale, tulburari nervoase si la cresterea nivelului de colesterol.
Bromatul de potasiu - E 924 - des intalnit in produsele de panificatie, trebuie consumat cu moderatie, deoarece consumul excesiv poate duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau la aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat.
Sulfatul de sodiu - E 514 - afecteaza vezica biliara, lactatul de calciu - E 327 prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemie si insuficienta renala.
Nitritul si nitratul de sodiu, E250 si E251, impiedica dezvoltarea bacilului botulinic si dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisanta. "Pot duce insa la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. in multe zone din Romania nitratii sunt prezenti si in apa de baut si pot avea consecinte grave asupra sanatatii. in cazul sugarilor, urmarile sunt tragice, pentru ca acestia blocheaza hemoglobina si copiii mici pot sa moara prin asfixiere celulara", mai spune Mencinicopschi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dr. mencinicopschi: acestea sunt cele mai toxice e-uri