Dopamina, substanta ce a ajutat omenirea sa evolueze

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dopamina

Oamenii sunt cele mai evoluate animale sociale, ce au abilitatea de a comunica prin intermediul limbajului chiar si cu persoane pe care nu le cunosc. Insa un nou studiu sugereaza ca evolutia inteligentei sociale a omului a avut la baza o simpla chimie cerebrala.

Neurologii au incercat timp de zeci de ani sa descopere o diferenta majora intre creierul oamenilor si cel al primatelor, in afara de diferenta de marime deja cunoscuta. Conform Science Mgazine creierul uman a inceput sa-si schimbe chimia si conexiunile din momentul in care primii oameni au devenit bipezi, au inceput sa utilizeze unelte sau sa dezvolte retele sociale mai complexe, in urma cu 6 milioane de ani, cu mult timp inainte de cresterea dimensiunii creierului, noteaza descopera.ro. 

Mary Ann Raghanti, antropolog din cadrul Universitatii din Ohio, si colegii sai au analizat probe de creier din cadrul bancilor de creier si a gradinilor zoologice de la sase specii care au murit din cauze naturale: om, capucinul cafeniu, macacul porc, babuinul cafeniu, gorila si cimpanzeul.  Acestia au prelevat sectiuni ale bazelor ganglionale. 

Comparat cu al altor primate, atat creierul oamenilor cat si cel al maimutelor au un nivel ridicat de serotonina si neuropeptide Y in bazele ganglionale.  Insa alte studii recente au demonstrat ca oamenii au un nivel mult mai ridicat de dopamina ((substanta chimica asociata ''stimularii'') in cadrul striatului. De asemenea, oamenii au un nivel mai scazut de acetilcolina, o chimicala neuronala asociata comportamentului de dominanta teritoriala. Aceasta combinatie reprezinta ''elementul cheie care diferentiaza omul de alte specii,'' a declarat Raghanti. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dopamina  substanta ce a ajutat omenirea sa evolueze