Doar asa scapam de complicatiile gripei

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 27, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru gripa

Cu toate ca, de obicei, gripa se manifesta usor si majoritatea oamenilor se recupereaza rapid, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca in unele cazuri aceasta boala respiratorie contagioasa, cauzata de virusi gripali, poate conduce la complicatii severe si deces. De aceea,OMS arata ca cel mai eficient mod de a preveni gripa este prin vaccinare. Pentru ca virusurile gripale se schimba in fiecare an si devin mai puternice, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala anual.
 
Specialistii de la OMS arata ca vaccinarea ar trebui sa fie facuta cu prioritate de catre persoanele in varsta, femeile insarcinate, copiii mici si persoanele cu afectiuni de sanatate, precum si de catre personalul medical, cei care sunt cei mai expusi la virusul gripal. in 2017, OMS sustine campanii de vaccinare antigripala care au loc in peste 10 tari din intreaga regiune europeana a OMS1. „Persoanele in varsta au un risc mai mare de a suferi de boli grave si de deces decat orice alta categorie de varsta. Acestea sunt mai predispuse sa fie spitalizate din cauza gripei si au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera in urma bolii. Din aceste motive, OMS recomanda ca cel putin 75% dintre persoanele in varsta sa fie vaccinate impotriva gripei in fiecare an inainte de inceperea sezonului. Majoritatea tarilor europene au adoptat aceasta recomandare si au ca scop atingerea acestui nivel de acoperire a vaccinarii”, a declarat dr. Miljana Grbic, sef al Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania. Recomandarea OMS vine in contextul in care peste 90% din decesele asociate gripei au loc in randul persoanelor varstnice. in cadrul acestei categorii de varsta au loc cele mai multe spitalizari din cauza gripei.

Studiu: 650.000 de decese au loc anual din cauza gripei sezoniere

Un studiu recent despre raspandirea gripei arata ca, anual,gripa sezoniera provoaca intre 291.000 si 650.000 de decese la nivel mondial. Datele analizate pe baza informatiilor stranse din 47 de tari arata ca numarul deceselor provocate de gripa depaseste estimarile anterioare, potrivit carora intre 250.000 si 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere. Rezultatele studiului au scos in evidenta ca cel mai mare numar de persoane decedate din cauza gripei este inregistrat in regiunile cele mai sarace ale lumii si in randul varstnicilor. Persoanele de 65 de ani si peste aceasta varsta si cele care traiesc in statele din Africa subsahariana prezinta cel mai mare risc de deces cauzat de boli respiratorii asociate gripei.

Cum ne protejam de gripa

 Virusul gripal se transmite pe cale respiratorie, prin stranut si tuse. Simptomele gripei includ: febra, durere de gat, secretii nazale, tuse seaca, oboseala, durere de cap sau dureri musculare. Pentru prevenirea imbolnavirii cu gripa, pe langa vaccinare, medicii recomanda respectarea catorva masuri de igiena:

Spalati-va pe maini in mod regulat cu apa si sapun.
Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel atunci cand stranutati.
Stati acasa cand sunteti bolnav.
Nu reutilizati batiste sau servetele. Virusul gripei si alte virusuri respiratorii pot supravietui  temporar in afara corpului, astfel incat va puteti infecta atingand batiste si servetele utilizate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: doar asa scapam de complicatiile gripei