Diferentele dintre manifestarile ADHD la baieti si fete

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru adhd

ADHD afecteaza de trei ori mai multi baieti decat fete. Specialistii in metode de invatare la persoanele cu dizabilitati de comunicare spun ca este dificil de stabilit daca ADHD chiar este mai frecventa la baieti sau daca este doar mai usor de diagnosticat atunci cand apare la baieti, acestia fiind deseori mai neastamparati decat fetele. Fetele cu ADHD par mai degraba a fi mai putin atente si mai absente, decat hiperactive sau impulsive; acest fapt poate face ca boala sa fie mai dificil de diagnosticat in cazul fetelor. Acest fapt poate fi o consecinta directa a faptului ca majoritatea oamenilor percep ADHD prin prisma manifestarilor celor mai frecvente ale afectiunii: hiperactivitate si impulsivitate.

In realitate insa, lucurile stau un pic diferit, mai ales in cazul fetelor cu ADHD: dificultatile de memorare, usurinta de a fi distrase, pierderea lucrurilor, dezorganizarea, rezultatele proaste la invatatura, abilitatile scazute de concentrare a atentiei, toate acestea pot constitui manifestari ale ADHD. Daca suspectati ADHD in cazul copilului dumneavoastra, este important sa intelegeti ca afectiunea poate imbraca mai multe forme. Exista trei forme de boala, forme caracterizate prin manifestari diferite. Pentru a fi diagnosticat ca avand ADHD, copilul trebuie sa prezinte aceste manifestari in mai mult de o singura ipostaza, de exemplu simptomele sa se manifeste atat la scoala, cat si acasa. 

Iata cele trei tipuri de ADHD: 

ADHD prin hiperactivitate - impulsivitate

Copiii - de obicei baietii - cu ADHD prin hiperactivitate - impulsivitate sunt extrem de agitati, nelinistiti, neastamparati si nu pot sta locului. Acest nivel constant de activitate nu numai ca deranjeaza clasa, ci si familia atunci cand trebuie sa stea intr-un anumit loc pentru o perioada mai mare de timp, cum ar fi in masina in timpul unei excursii. Cand trebuie sa stea linistit, copilul cu ADHD plange, devine agitat, sare si isi paraseste locul de fiecare data cand are ocazia. Copiii cu ADHD prin hiperactivitate - impulsivitate nu au deloc rabdare. Raspund la scoala fara sa ridice mana, se imbulzesc inaintea celorlalti copii atunci cand trebuie sa astepte ceva si intrerup pe toata lumea. Acesti copii par sa fie, de cele mai multe ori, mai agresivi decat colegii lor de aceeasi varsta. 

ADHD prin deficit de atentie
Copiii care prezinta forma de ADHD prin deficit de atentie prezinta dificultati de focalizare asupra unui anumit lucru. Acestor copii li se pare dificil sa dea atentie detaliilor si manifesta o tendinta pregnanta catre dezordine, prin lipsa unor capacitati de organizare a obiectelor din mediul exterior. Copiii cu acest tip de ADHD sunt de regula fete, mai degraba decat baieti; de obicei fetele cu acest tip de ADHD sunt descrise ca fiind „aeriene” si neatente. Cel mai greu pentru acesti copii este sa isi faca temele, datorita multiplilor pasi necesari realizarii acestei actiuni: retinerea temei pentru a doua zi, retinerea cartilor si ustensilelor necesare efectuarii temei, aducerea-aminte a faptului ca tema trebuie facuta, adusul temei a doua zi la scoala si aducerea-aminte a faptului ca tema trebuie predata. De regula, orice proces care presupune mai multi pasi poate fi o provocare pentru copiii cu ADHD prin deficit de atentie. Expertii sustin ca la scoala acesti copii uita deseori lucruri. Acasa, un copil cu deficit de atentie este uituc, isi pierde jucariile, pastreaza dezordine in camera si are dificultati de concentrare la jocuri sau alte activitati, singura exceptie aparand atunci cand joaca un joc video.

 ADHD combinat
Cel de-al treilea tip de ADHD este o combinatie intre cele doua tipuri anterior mentionate. Copiii cu ADHD de acest tip prezinta atat hiperactivitate si impulsivitate, cat si deficit de concentrare a atentiei.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: diferentele dintre manifestarile adhd la baieti si fete