Dietele de slabit pe care trebuie sa le eviti vara

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 29, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dieta de slabit

In anotimpul cald nu doar femeile vor sa slabeasca repede si sanatos, ci si barbatii si, desi vara faciliteaza considerabil scaderea in greutate, nu trebuie 'sarite' cateva reguli cum ar fi hidratarea, consumul de fructe si legume, afirma dr. Luciana Gavrizi, medic specialist diabet si boli de nutritie la Institutul National de Endocrinologie ''C.I. Parhon''.

In context, ea atrage atentia ca diureticele pot dauna considerabil in cazul in care sunt folosite fara acordul medicului si spune ca dietele care duc la o slabire ''intr-un timp record'' trebuie evitate pentru ca acestea pot duce la revenirea sau chiar depasirea greutatii anterioare.

"Nimic nu se obtine si 'repede' si 'sanatos', insa tinem cont de faptul ca vara este anotimpul care ne faciliteaza considerabil scaderea in greutate si care ne poate ajuta sa dam cel mai mare randament in materie de diete. Pentru asta, avem nevoie sa urmam cateva reguli care insa nu trebuie uitate la finalul sezonului, ci aplicate pe cat posibil in tot cursul anului. Hidratarea organismului joaca un rol esential. Consumul mediu de lichide este de 40 ml/kgc, crescand insa considerabil pe parcursul anotimpului cald. De exemplu, daca pentru o persoana de 60 kg, cantitatea de lichide ingerata ar trebui sa depaseasca 2.400 ml/zi, in zilele de vara aceasta poate depasi si 4.000 ml/zi. Organismul uman este constituit in procent de 60-70% din apa, ceea ce inseamna ca orice deficit hidric poate dauna considerabil starii de bine si implicit posibilitatii de a urma o dieta sanatoasa", explica dr. Luciana Gavrizi, potrivit digi24.ro.

De asemenea, medicul arata ca lipsa apei in organism produce afectare celulara, care se poate manifesta la nivelul intregului organism — tesut muscular, piele, unghii, par, etc. si pledeaza pentru consumul fructelor si legumelor.

"Organismul este in stare de suferinta si acest lucru se reflecta chiar si in tentativa de a scadea in greutate. Fara acordul medicului, nu utilizati diureticele pentru a elimina 'apa in exces'. Acest lucru va poate dauna considerabil iar pentru pacientii cu afectiuni cronice poate duce chiar la urgente medicale. Consumul de fructe si legume este si el esential. Avand in vedere oferta excelenta pe care anotimpul cald ne-o aduce, profitati de prezenta pe piata a diferitelor produse din aceasta categorie. Atentie, insa! Daca ne este permis un consum mare de legume proaspete, acestea furnizand un numar limitat de calorii, fructele contin fructoza intr-o cantitate care ne permite consumul a 3-4 fructe/zi. Abuzul cantitativ ne impiedica scaderea in greutate si chiar poate furniza un aport excesiv de carbohidrati, avand ca rezultat final un surplus nedorit", mai spune dr. Luciana Gavrizi.

Ea sustine ca, in anotimpul cald, trebuie limitat aportul de grasimi, carne si produse din carne, produsele lactate grase, dar si dulciurile concentrate si sucurile.

"Oferta bogata de fructe si legume poate reduce consumul de produse cu cantitati mari de grasimi — mezeluri grase, carnati, mici, ceafa de porc, produse lactate grase, produse gatite cu cantitati mari de ulei. Puteti inlocui aceste produse cu diverse retete de peste sau carne slaba. Trebuie limitat sau chiar eliminat pe cat posibil consumul de dulciuri concentrate, produsele de patiserie si sucurile din comert. Optati pentru varianta de sucuri proaspete din fructe si legume. Consumati cafeaua neagra. Daca nu tolerati, o lingurita de zahar sau de miere va sunt permise la cafeaua sau la ceaiul de la micul dejun. Regula de trei mese pe zi reprezinta o regula de baza pentru un stil sanatos. Intre mese pot fi consumate gustari — fructe, lactate sau cateva nuci, migdale, fistic, seminte. Evitati 'rontaielile' repetate dintre mese, limitandu-va, eventual, doar la cele doua gustari dintre mesele principale. Evitati dietele 'minune' care va slabesc intr-un timp record. Poate, pe moment, acestea vor da rezultate. Insa, din pacate, pe termen lung isi pot pierde rezultatele si efectul 'yo-yo' — revenirea sau chiar depasirea greutatii anterioare dietei — este prezent de cele mai multe ori dupa finalizarea acestora", puncteaza medicul pentru Agerpres.

In acelasi timp, ea reliefeaza importanta activitatii fizice, una dintre principalele optiuni in obtinerea unei greutati optime.

"Pentru sanatatea fizica si pentru cea psihica se recomanda minim o ora de activitate fizica, de trei ori pe saptamana. Limitati consumul de alcool. 1 gram de alcool pur furnizeaza 7 kcal, o medie intre cantitatea de calorii furnizata de carbohidrati si proteine (1 g—> 4 kcal) si de lipide (1g—> 9 kcal). Un pahar de 120 ml de vin sec va este permis, zilnic (aprox. 15 g alcool—>100 kcal). Evitati berea, lichiorul, vinul dulce", conchide dr. Luciana Gavrizi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dietele de slabit pe care trebuie sa le eviti vara