Dieta saraca in calorii poate fi un tratament eficient impotriva diabetului de tip II

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dieta saraca in calorii

O echipa de cercetare de la Universitatea Yale a ajuns la concluzia, in urma experimentelor pe animale, ca o dieta foarte saraca in calorii poate inversa diabetul de tip II. Noul studiu este foarte important pentru elaborarea unui tratament impotriva maladiei severe. Studiul a scos la iveala ca o dieta care are un sfert din aportul caloric normal poate inversa diabetul de tip II la soareci, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Folosind o metoda inovativa, bazata pe analizarea izotopilor, cercetatorii au putut monitoriza si calcula un numar de procese metabolice care contribuie la cresterea in productie a glucozei. Metoda, cunoscuta sub denumirea de PINTA, a permis cercetatorilor sa realizeze un set de analize cu privire la procesele metabolice ale ficatului care pot contribui la rezistenta la insulina si rata crescuta de productie a glucozei - cele doua procese cheie care cauzeaza concentratiile mari de zahar.

„Utilizand aceasta abordare de a intelege metabolismul ficatului, am aratat ca o combinatie de trei mecanisme este responsabila pentru inversarea rapida a hiperglicemiei datorata unei diete cu continut caloric foarte scazut”, a precizat Gerald I. Shulman, autorul acestui studiu. Urmatorul pas este de a confirma daca acest studiu poate fi aplicat si oamenilor, cu aceleasi rezultate multumitoare. „Rezultatele, daca sunt confirmate la oameni, ne vor oferi o noua metoda pentru a trata pacientii cu diabet de tip II”, a conchis Shulman.

Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat au DZ tip 2. Cca 6% din populatia de peste 20 de ani este deja diagnosticata cu aceasta afectiune. De trei ori mai multe persoane, insa, desi nu au fost inca diagnosticate cu diabet, prezinta riscul de a-l face in viitorul apropiat: acestea au prediabet, o stare in care glucoza din sange nu mai este in parametrii normali, dar nici suficient de mare pentru a se intra pe tratament pentru diabet.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dieta saraca in calorii poate fi un tratament eficient impotriva diabetului de tip ii