Dieta mediteraneana incetineste maladia Alzheimer

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 12, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Dieta mediteraneana incetineste maladia Alzheimer

Regimul alimentar mediteranean, compus, in principal, din fructe, legume si ulei de masline este benefic si pentre sanatatea creierului. Un nou studiu arata ca o astfel de dieta impiedica avansarea maladiei Alzheimer, a doua boala degenerativa, la nivel mondial.

Persoanele care au o dieta mediteraneana sunt de pe o parte mai putin expusi bolilor degenerative, iar pe de alta in cazul in care au o astfel de boala aceasta avanseaza mai incet, arata un nou studiu publicat de medicalnewstoday.com. Cercetatorii considera ca aceasta este o consecinta a faptului ca o astfel de dieta imbunatateste functiile congnitive atat la tineri, cat si la persoanele in varsta. Coordonatorul studiului, Roy Hardman, cercetator la Centrul pentru farmacologie umana de pe langa Universitatea tehnologica din Melbourne, Australia si echipa sa au publicat rezultatele cercetarii in revista „Frontriers in Nutrition“. 

Dieta mediteraneana include nutrienti de baza de foarte buna calitate din fructe, vegetale, seminte, legume, nuci, limitand aportul de carne rosie si inlocuind untul cu grasimi sanatoase cum sunt cele din uleiul de masline.Dieta include de asemenea peste si carne de pasare, de doua ori pe saptamana, alaturi de ierburi aromatice si condimente in loc de sare pentru a da gust mancarurilor. Pana acum se stia ca dieta mediteraneana este cea mai buna optiune pentru pastrarea unei inimi sanatoase, numeroase studii aratand ca reduce nivelul colesterolului „rau“ – LDL, precum si incidenta bolilor de inima. Prima cercetare despre beneficiile aduse creierului a fost publicata anul trecut. Studiul sustinea ca dieta mediteraneana din care nucile si uleiul de masline nu lipsesc protejeaza creierul persoanelor in varsta si nu doar al lor in fata declinului cognitiv. Studiul lui Hardman vine sa intareasca aceasta idee, aratand ca dieta mediteraneana aduce beneficii importante pentru buna functionare a creierului, imbunatatind mai ales memoria pe termen lung. 

Totodata, imbunatateste atentia si limbajul. Recomand tuturor, chiar si persoanelor in varsta sa adopte dieta mediteraneana. Aceasta reduce starea de inflamatie din corp, mareste aportul de micronutrrienti, echilibreaza balanta de vitamine si minerale, schimba profilul lipidelor prin utilizarea uleiului de masline ca principal sursa de grasimi, mentine greutatea normala si imbunatateste metabolismul, a spus cercetatorul. Cum estimarile arata ca in viitor proportia populatiei varstnice va creste este important mentinerea calitatii vietii la batranete, iar dieta mediteraneana poate fi una dintre strategii, conchide acesta.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dieta mediteraneana incetineste maladia alzheimer