Desertul mai sanatos pentru dinti decat fluorul

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Fluorul se adauga in majoritatea surselor de apa din Statele Unite ale Americii (pe premisa ca previne cariile dentare), chiar daca acesta este un produs toxic. Chiar si in cantitati minime, fluorul poate actiona ca o otrava asupra corpului nostru. Dar este justificabil? Sau exista optiuni mai sigure si mai bune pentru reducerea cariilor dentare? Se pare ca exista ceva mai bun si vei fi incantata cand vei afla numele acestui salvator: extractul de ciocolata.

Bucura-te de pasta de dinti cu ciocolata. Potrivit unui studiu recent prezentat in cadrul sesiunii anuale a Asociatiei Americane de Medicina Dentara (American Dental Association - ADA), pasta de dinti cu fluor poate avea un nou concurent - pasta de dinti care contine extract de teobromina (un alcaloid prezent in boabele de cacao). Testele au fost efectuate pentru a determina care dintre cele doua substante este mai buna in repararea si remineralizarea dentinei expuse. Se pare ca pasta de dinti cu extract de cacao a castigat. Pacientii care si-au periat dintii cu acest extract de cacao de doua ori pe zi, timp de o saptamana, au avut o ocluzie dentara de 100% (n.r. - aceasta reprezinta modul in care dintii inferiori, de pe maxilarul inferior, vin in contact cu cei superiori, de pe maxilarul superior), cu dintii lor cu dentina expusa reparata si remineralizata.

Potrivit unui comunicat de presa aparut in urma studiului, "Comparatia cu pastele de dinti care contin fluor - poate fi la fel de mult o parte la 5.500 de parti per milion - valideaza ceea ce cercetarile noastre au demonstrat de-a lungul timpului: ca Rennou [extractul de cacao] este mult mai eficient si mai sigur decat fluorura, care poate fi toxica daca este ingerata." Cercetarile anterioare au aratat, de asemenea, ca ingredientul din ciocolata numit teobromina functioneaza mai bine decat fluorura. Atunci cand leziunile din smaltul artificial au fost tratate cu teobromina, remineralizarea a avut loc la o rata mai mare decat atunci cand dintii au fost tratati cu fluorura. Studiul a constatat, de fapt, ca teobromina a facut dintii mai putin vulnerabili la eroziunea acidului bacterian care ar putea duce la aparitia cariilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: desertul mai sanatos pentru dinti decat fluorul