Descoperirea care ar putea incetini imbatranirea

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, July 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Oamenii de stiinta au reusit sa realizeze o adevarata premiera stiintifica. Savantii au incercat sa inverseze semnele imbatranirii la soareci, iar rezultatul este unul inedit.

Totul a fost posibil datorita unei mutatii care duce la o disfunctie mitocondriala. Cercetatori de la University of Alabama, Birmingham, i-au indus unui soarece o astfel de disfunctie mitocondriala, iar acesta a dezvoltat o piele ridata si o pierdere vizibila a parului, totul in doar cateva saptamani, potrivit playtech.ro.

In momentul in care gena care producea disfunctia a fost oprita, soarecele s-a reintors la stadiul initial: avea par si o piele neteda. Savantii spun ca aceasta observatie este una fara precedent.

Mutatia afecteaza functia mitocondriala si implicit organitele celulare care dau energie celulelor. Numeroasele mitocondrii din celule produc 90% din energia chimica de care celulele au nevoie pentru a supravietui. 

De asemenea, pe parcurs ce oamenii încep să îmbătrânească, prezintă o scădere în ceea ce privește funcția mitocondrială. Disfuncția poate provoca și boli legate de vârstă. O epuizare a ADN-ului în mitocondrii joacă un rol în bolile cardiovasculare, diabet, tulburările neurologice asociate vârstei și cancer.

Mutația a apăut când doxiciclina (antibiotic) a fost adăugată în apa sau în mâncarea șoarecelui. Antibioticul cauzează epuizarea ADN-ului mitocondrial, deoarece enzima de replicare a ADN-ului devine inactivă.

În doar patru săptămâni după administrare, șoarecii au prezentat fire gri de păr, pierderea părului, letargie și mișcări încetinite – schimbări care amintesc de procesul natural al îmbătrânirii. Totodată, după patru-opt săptămâni de inducere a mutației, șoarecii au prezentat o ridare semnificativă a pielii, care a fost mai severă în cazul femelelor.

În mod surprinzător, oprirea mutației inversează toate aceste simptome. Șoarecii au reușit să-și revină la normal în aproximativ o lună de la încetarea tratamentului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: descoperirea care ar putea incetini imbatranirea