Descoperire importanta in medicina. Problemele de vedere ar putea deveni istorie

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vedere

O echipa de cercetatori din SUA a reusit sa redea partial vederea unor soareci orbi, lucru care ar putea fi aplicat si pe oameni.
Mai mult decat atat, oamenii de stiinta cred ca cercetarea ar putea duce la noi metode de combatere a bolilor, cum ar fi glaucomul si Alzheimerul, precum si leziunile maduvei.

Odata cu maturizarea celulelor din sistemul nervos central al unui mamifer, acestea se opresc din crestere si, de obicei, nu mai cresc din nou. Dar, cercetatorii de la Universitatea Stanford au fost capabili de a inversa acest proces, folosind manipularea genetica pentru a porni din nou cresterea.

Desi doar cateva dintre celulele ganglionare retiniene (RGCs) din soareci au crescut din nou (mai putin de 5%), este suficient pentru a arata potentialul tehnicii in restaurarea vederii si pentru a demonstra ca celulele creierului la mamifere se pot reface. Aceste RGCs sunt fundamentale pentru vedere, oferind o legatura intre ochi si creier.

Rezultatele au fost imbunatatite prin acoperirea ochiului sanatos al soarecelui, astfel incat acesta a fost nevoit sa foloseasca in mod exclusiv ochiul bolnav. Activarea procesului de crestere si a stimulului vizual ajuta celulele creierului sa se dezvolte.
De asemenea, studiile arata ca aceeasi tehnica ar putea fi utilizata si la oameni. Asadar ar putea dura ceva timp pana cand cercetatorii vor fi capabili sa reproduca rezultatele in conditii de siguranta pentru oameni.

Este posibil ca in cativa ani un astfel de tratament sa ajute suficient la oprirea degenerarii celulelor nervoase care cauzeaza glaucomul - un grup de afectiuni oculare legate de afectarea nervului optic, a precizat sciencealert.com.

"Nervii isi pot aminti, in esenta, de istoria lor de dezvoltare si pot gasi drumul lor spre casa", a explicat Andrew Huberman. "Acest lucru a fost urmatoarea etapa majora in domeniul regenerarii neuronale."

Lucrarea propune alte tipuri de celule ale creierului care ar putea fi capabile sa se repare singure, a declarat Huberman, dar acest lucru este inca in stadiul incipient.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: descoperire importanta in medicina. problemele de vedere ar putea deveni istorie