Dermatita atopica: cum o recunosti si de ce apare

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune frecvent asociata cu istoricul familial sau personal de astm alergic, rinita alergica sau conjunctivita alergica si se manifesta prin roseata si uscaciune in special in pliurile coatelor si genunchilor, la nivelul obrajilor, dar si in alte zone ale corpului.

Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatologie si venerologie, explica pentru ziare.com care sunt cauzele acestei afectiuni si cum poate fi recunoscuta. Dermatita atopica este asociata cu o mancarime care poate fi extrem de suparatoare si de multe ori agravata de scarpinatul compulsiv - dar de inteles - ce poate duce la ingrosarea pielii, precum si la mentinerea unui cerc vicios.

Calitatea vietii este evident influentata, iar pacientii devin iritabili, retrasi, frustati si, cel mai important, privati de somn din cauza scarpinatului, chiar neconstientizat in timpul noptii.

De multe ori, simptomatologia si modul in care se prezinta dermatita atopica ne duc cu gandul in primul rand la o alergie. Este foarte important de inteles ca dermatita atopica nu este o alergie propriu-zisa care poate fi stopata la intreruperea expunerii la diferitealimente sau produse de ingrijire. Mai mult decat atat, dermatologii evita sa recomande teste alergice pacientilor cu dermatita atopica.

Motivul principal este asocierea unei reactivitati generale si putin specifice a sistemului imun in cazul persoanelor atopice. Cu alte cuvinte, pacientii pot fi testati la baterii extinse de antigeni, de exemplu alimentari, cu reactii pozitive la numeroase alimente. Evitarea alimentelor duce rareori la imbunatatirea starii pielii, dar poate avea un impact negativ in dezvoltarea armonioasa a copiilor, mai ales atunci cand sunt evitate alimentele de baza.

Dermatita atopica este rezultatul unei bariere cutanate mai putin eficiente, in care celulele de suprafata sau keratinocitele nu sunt destul de bine ancorate una de cealalta. Rezultatul este o piele uscata, mult mai expusa si care, atunci cand in contact cu substante iritante, tinde sa reactioneze exagerat din cauza hipereactivitatii specifice a persoanelor atopice in general.

Este important de inteles ca dermatita atopica este o afectiune cronica, care se poate acutiza pana la 10 ori pe an. De cele mai multe ori se remite in cazul copiilor dupa varsta de 8 ani, dar poate persista sau recidiva in adolescenta si viata adulta. Tratamentul trebuie intotdeauna initiat si supravegheat de medicul dermatolog si depinde de varsta, severitate si, bineintels, de zona afectata.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dermatita atopica: cum o recunosti si de ce apare