Depresia are si simptome fizice, care nu trebuie neglijate

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru depresia

Petronela Nechita, medic specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, considera ca indiferent de varsta putem fi afectati de anxietate, o tulburare din ce in ce mai prezenta in societate.

”Anxietatea este o emotie pe care am trait-o toti, in numeroase situatii de viata. Intensitatea ei variaza de la usoara la severa, iar formele de manifestare sunt dintre cele mai diverse. Avand cauze multiple si forme de manifestare diverse, tratamentul difera de la individ la individ. ingrijorarile si anxietatea pot avea legatura cu un aspect al vietii sau cu toate aspectele vietii unei persoane. Uneori ne putem ingrijora de siguranta personala sau de siguranta si sanatatea celor dragi noua. Alteori putem avea sentimentul ca ceva rau ni se poate intampla in viitorul apropiat. Tulburarile anxioase sunt caracterizate prin frica si ingrijorare constante si coplesitoare, trairi care pot sa epuizeze individul de energie. Anxietatea este o stare accentuata de neliniste, de frica fara obiect. Pe langa simptomele psihice, anxietatea este caracterizata si de simptome respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale, neurologice, musculare”, explica Petronela Nechita.

De cate feluri este anxietatea

Ea arata ca palpitatiile, transpiratia, senzatia de nod in gat, dificultatile de concentrare, starea de incordare sau tensiune musculara, iritabilitatea sau starea de nervozitate, agitatia sau nerabdarea, starea de slabiciune, oboseala sau tulburarile de somn sunt manifestari specifice.

„In adolescenta, anxietatea este legata in general de relatii emotionale si de performanta scolara. La maturitate, ea este legata de situatia financiara si de copii, iar la varstnici este in stransa legatura cu sanatatea. Tulburarile anxioase sunt clasificate in fobii, tulburari de panica, agorafobii, tulburari obsesiv-compulsive, reactii acute la stres, tulburari de stres post-traumatic si tulburari anxioase cauzate de o afectiune medicala. in aparitia anxietatii sunt implicati atat factorii psiho-sociali — deces, divort, abuzuri, schimbarea locuri de munca si altele — cat si genetici. Tulburarile anxioase sunt mai frecvente la femei decat la barbati, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru Romania mentioneaza ca un roman din 27 sufera de anxietate. OMS estimeaza ca pana in 2020 depresia si anxietatea vor deveni principalele cauze de invaliditate in munca si cele mai frecvente afectiuni ale populatiei”, mai arata Petronela Nechita. Ea subliniaza ca tulburarile psihice, printre care si anxietatea, se asociaza cu un stigmat care face ca populatia afectata sa nu caute sprijin la specialisti.

Cele mai bune remedii pentru starile de anxietate

”Un suport si un tratament adecvate pot remite simptomele anxioase si pot preveni recaderile. Dincolo de rezistenta sau vulnerabilitatea la stres a fiecaruia, conteaza foarte mult si capacitatea si abilitatea fiecaruia de a gestiona stresul. Alternarea efortului cu relaxarea previne suprasolicitarea, iar capacitatea fiecaruia de a rezolva problemele la timp si cat mai complet previne acumularea lor si, implicit, previne stresul. Tratamentul tulburarilor anxioase poate fi administrat doar de medicul psihiatru. Pe langa medicatia psihotropa se poate asocia si psihoterapia cognitiv-comportamentala pentru corectarea distorsiunilor gandirii si indepartarea comportamentelor nedorite. Stresul are efect cumulativ si creste starea generala de alerta a organismului. Reteaua sociala pe care ne-o construim singuri (prieteni, cunostinte) poate reprezenta un sprijin in momente dificile. Este foarte important ca pacientii sa se adreseze cat mai repede specialistilor astfel incat tulburarile anxioase sa nu se cronicizeze. Anxietatea nu devine patologica decat in momentul in care depaseste un anumit prag, definit pe baza unei modificari substantiale a calitatii vietii”, conchide medicul specialist psihiatru.

sursa: agerpres

In : Stiri din Sanatate 


Tags: depresia are si simptome fizice  care nu trebuie neglijate