Deosebirea intre ameteala si vertij

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Starea de echilibru reprezinta starea de stabilitate sau de mentinere constienta sau reflexa a unei pozitii statice sau dinamice.
Echilibrul este un mecanism complex determinat de interactiunea dintre sistemul vestibular (din urechea interna), vedere si sistemul proprioceptiv (receptori din muschi, tendoane si articulatii), care trimit informatii ce sunt integrate la nivel central (la nivelul creierului). O problema in oricare din aceste zone, poate duce la o senzatie de dezechilibru. Senzatia de dezechilibru se poate manifesta ca vertij sau ca ameteala.

Vertijul este o iluzie de miscare rotatorie - pacientul se invarte sau lucrurile se invart in jurul pacientului - si este cel mai adesea rezultatul unei afectiuni a urechii interne. Vertijul este clasificat in functie de originea simptomelor in: - vertij periferic - atribuit patologiei urechii interne; vertij central - atribuit afectiunilor trunchiului cerebral sau cerebelului; -Principalele cauze de vertij periferic sunt reprezentate de: vertijul paroxistic pozitional benign (VPPB), sindromul Meniere, neuronita vestibulara, sindromul de dehiscenta de canal semicircular superior, migrena vestibulara.

Majoritatea pacientilor cu vertij periferic au, de asemenea, alte simptome ale afectiunii urechii cum ar fi : hipoacuzie (scaderea auzului), tinitus (zgomot in ureche), senzatie de plenitudine auriculara, otoree (secretie la nivelul urechii). De asemenea, vertijul periferic este insotit de simptome vegetative intense : greata, varsaturi, tahicardie, transpiratii. Atunci cand vertijul este determinat de o afectiune la nivel central, de obicei nu este insotit de hipoacuzie si tinitus, simptomele vegetative sunt mai putin intense si poate fi asociat cu deficite neurologice, tulburari de vorbire, tulburari de deglutitie, ataxie, vedere dubla. Principalele cauze de vertij central sunt reprezentate de accident vascular cerebral, formatiuni tumorale cerebrale, scleroza multipla, migrene.

Ameteala este o senzatie de nesiguranta tranzitorie, care se poate manifesta ca senzatie de cap tulbure, dezorientare spatiala, senzatie de plutire sau balans, intoleranta la miscare si este adesea rezultatul unor afectiuni sistemice, ale sistemului nervos central sau cardiovascular. Ameteala poate aparea intr-o serie de conditii patologice generale de tip : criza hipertensiva, hipoglicemie, anemie, insuficienta vertebro-bazilara, tulburari endocrine, tulburari digestive (colecistita, apendicita) sau administrare de medicamente, consum excesiv de alcool sau consum de droguri, rau de miscare (kinetoza), tulburari psihice, stress, oboseala excesiva, etc.

Pacientii cu tulburare de echilibru necesita o evaluare completa pentru a se determina care este natura tulburarii de echilibru, daca sufera de vertij sau de ameteala, care sunt factorii declansatori, daca tulburarea este episodica sau permanenta, durata si severitatea episoadelor, care sunt simptomele asociate, istoricul medical al pacientului (sistemul neurologic, cardiologic, sistemul vizual, consumul de medicamente, droguri sau alcool), antecedentele privind traumatismele, etc. Este nevoie de consultatii O.R.L., neurologie, oftalmologie, cardiologie, reumatologie, care trebuiesc completate cu analize sanguine si imagistica craniana in functie de suspiciunea etiologiei tulburarii de echilibru.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: deosebirea intre ameteala si vertij