De unde provine vorbirea umana? Studiile pe maimute ofera un indiciu

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 31, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cercetatorii ce analizeaza creierul maimutelor au descoperit un nou indiciu ce i-ar putea ajuta sa afle de unde provine vocea umana. Ei au descoperit retele neuronale in creierul maimutelor ce ar putea fi sursa evolutiei comunicarii sociale, inclusiv modului in care vorbesc oamenii. In cadrul unei noi lucrari, o echipa de specialisti din Universitatea Rockefeller sustin ca anumite circuite neuronale ar fi dus la aparitia vorbirii umane. Conform descopera.ro, care citeaza Tech Times, printre aceste circuite sunt incluse regiuni asociate recunoasterii faciale, generarii expresiilor faciale si procesarii emotiilor. 

Principalul autor, Winrich Freiwald, a descoperit anterior regiunile din creierul maimutelor responsabile pentru recunoasterea chipurilor. Acestea sunt extrem de similare cu cele ale creierului uman. Insa pana acum nu a fost analizat daca aceste circuite se activeaza si in timpul comunicarii sociale. Specialistii au realizat in premiera tomografii prin rezonanta magnetica pe creierele maimutelor rhesus in timp ce realizau expresii faciale in cadrul comunicarilor sociale active. Subiectilor le-au fost prezentate videoclipuri cu alte maimute. In unele dintre imagini, maimutele se uitau in alta directie, fapt ce simula situatiile in care subiectii erau doar observatori ai comunicarii sociale fara sa participe la el. 

In alte imagini, maimutele pareau ca se uita direct la subiect, similar cu situatiile de comunicare activa. Cercetatorii au descoperit ca in momentul in care maimutele din videoclip faceau anumite gesturi cu buzele si subiectii realizau acelasi lucru. Insa acest lucru a fost observat atunci cand exista un contact direct intre subiect si maimuta din videoclip. 

Tomografiile au aratat ca socio-comunicarea activa activeaza o regiune din creierul maimutelor asociata cu recunoasterea faciala. Regiunile cerebrale stimulate sunt implicate in crearea expresiilor faciale in timp ce maimuta raspundea gesturilor din videoclip. De asemenea, comunicarea sociala directa a activat un alt circuit implicat in aparitia emotiilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de unde provine vorbirea umana? studiile pe maimute ofera un indiciu