De ce unii oameni sunt imuni la arsenic

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
În regiunea Quebrada Camarones din desertul Atacama, Chile, unul dintre cele mai uscate deserturi din lume, mediul este foarte ostil omului: apa se gaeste greu, iar în rîuri si fîntîni, arsenicul înregistreaza o rata de 1 microgram pe litru, concentratie de 100 de ori mai mare decît limita de siguranta stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Concentratia mare se datoreaza unui fenomen natural: arsenicul din rocile vulcanice este eliberat în pînza freatica, transformînd lichidul vital într-o otrava mortala. Cu toate acestea, oamenii n-au ocolit acest tinut ostil, pe care continua sa-l locuiasca de circa 7.000 de ani. Prof. Mario Apata si colegii sai de la Universitatea din Santiago de Chile au analizat codul genetic a aproape 150 de persoane din trei regiuni diferite: Arica Azapa Valley-Quebrada Camarones-Antofagasta, San Antonio de los Cobres si San Juan de la Costa. Rezultatele au fost publicate în februarie 2017, în American Journal of Physical Anthropology.

Oamenii de stiinta au analizat variatiile genei AS3MT, prezenta pe cromozomul 10. AS3MT codifica o enzima care metabolizeaza arsenicul în doi compusi: acid monometilarsonic (MMA) si acid dimetilarsinic (DMA). Cei care elimina arsenic în urina convertesc mai eficient arsenicul în DMA, compus mai putin toxic.

Concluzia a fost ca mutatia genetica observata, cauza sintezei crescute de DMA, a fost mai frecventa în populatia din Quebrada Camarones (68%, fata de 48% si 8% în celelalte doua regiuni studiate). „O capacitate mare pentru metabolismul arsenicului a fost probabil aleasa ca mecanism de adaptare pentru a supravietui în acest mediu”, spun cercetatorii în studiul lor. Mutatia care protejeaza populatia din Quebrada Camarones vizeaza o singura litera a ADN-ului din codul genetic (oamenii de stiinta vorbesc de „polimorfismului unei singure nucleotide”). O schimbare mica, dar care împiedica acum oamenii de stiinta sa înteleaga modul în care schimba enzima la nivel molecular.

Potrivit oamenilor de stiinta, mutatiile genetice pe AS3MT sînt prezente în întreaga lume, dar sînt distribuite cu frecvente mai mari în Anzi, Argentina si Vietnam, regiuni cu concentratii foarte mari de arsenic în apa. Cercetatorii fac o paralela între toleranta la arsenic si lactoza: o mutatie în enzima lactaza, utila pentru digestia laptelui, a aparut aproximativ 7.000 de ani. 35% dintre adultii din lume au în prezent aceasta mutatie.

„Frecventa mai ridicata a mutatiilor protectoare în populatiile nordice din Chile indica o expunere îndelungata la sursele de apa contaminate în mod natural cu arsenic. Datele noastre sugereaza ca o mare capacitate de metabolizare a arsenicului a fost selectata ca mecanism de adaptare, în scopul de a supravietui într-un mediu încarcat de arsenic.”Quebrada Camarones este o zona renumita pentru geoglifele lasate de popoarele precolumbiene (incasi), similare celor din Cîmpia Nazca. Se presupune ca au o vechime de 2.500 de ani. În desertul Atacama sînt peste 5.000 de astfel de geoglife. Cea mai mare are 117 metri si e denumita Uriasul din Chiza.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce unii oameni sunt imuni la arsenic