De ce unele persoane nu sunt afectate de fumat

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 28, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cunoastem toti persoane care chiar daca nu au fumat nici macar o zi, au murit de cancer pulmonar. In schimb, exista persoane perfect sanatoase chiar daca fumeaza.  Cum este posibil ca o persoana care fumeaza sa nu aiba nicio afectiune pulmonara? Cercetatorii din Marea Britanie au elucidat misterul din spatele faptului ca anumite persoane par sa aiba plamanii perfect sanatosi chiar si la varsta a treia, in ciuda faptului ca au fumat aproape toata viata.

Studiul s-a realizat pe un numar de 50.000 de persoane. In urma lui s-a demonstrat faptul ca anumite mutatii favorabile se produc la nivelul ADN-ului anumitor fumatori, pentru a stimula functionarea plamanilor. In acest mod se mascheaza impactul negativ al fumatului.

Echipa de cercetatori de la Medical Research Council sustine ca aceasta descoperire poate duce la dezvoltarea unor noi medicamente capabile sa amelioreze efectele daunatoare ale fumatului. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca refuzul vehement de a fuma este mereu cea mai buna optiune. Majoritatea fumatorilor, insa nu toti, dezvolta de-a lungul vietii boli pulmonare. Boli care sunt dezvoltate si de anumite persoane care nu au fumat niciodata in viata lor.

Cercetatorii au analizat in special cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronica, denumita COPD. COPD este o afectiune care duce la tulburari respiratorii, tuse si infectii pulmonare repetate.In prezent, boala afecteaza 3 milioane de persoane din Marea Britanie si include afectiuni precum bronsita.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce unele persoane nu sunt afectate de fumat