De ce trebuie sa fierbi apa de la robinet inainte de a o bea

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 26, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru apa de la robinet

„Batranetea“ tevilor de alimentare cu apa si, implicit,  nivelul de coroziune al acestora pot deveni pericole la adresa sanatatii oamenilor, avertizeaza un studiu american publicat luna aceasta in „Jurnalul politicilor de sanatate“. Aceasta pentru ca bacteria precum legionella care provoaca boala numita legioneloza, sau pseudomonas (bacili prezenti in sol, apa si plante si care sunt potentatori ai pneumoniei) sau precum bacilul care provoaca tuberculoza sau alte afectiuni medicale pot foarte bine sa supravietuiasca si in tevile de alimentare cu apa, a argumentat dr. 

Jeffrey Griffiths, profesor de sanatate publica la  Tufts University School of Medicine din Boston, SUA, citat de webmd.com. Echipa condusa de profesorul citat mai sus a analizat o cantitate impresionanta de date inscrise in rapoartele medicale americane intre anii 1991 si 2006 si a descoperit ca peste o jumatate de milion de americani in varsta au fost spitalizati in urma infectiilor cu bacteriile enumerate mai sus provenite din tevile de alimentare cu apa.

Boli precum pneumonia, tuberculoza sau legioneloza afecteaza cu predilectie persoanele in varsta, intrucat acestea au de cele mai multe ori un sistem imunitar deficitar, a adaugat profesorul. Multe dintre aceste bacterii sunt deja rezistente la antibiotice, iar tratamentul bolilor ajunge sa se faca in spital, drenand sistemul de sanatate de resurse, a mai spus Griffiths care a fost si presedintele Comitetului de verificare a calitatii apei din cadrul Agentiei americane de protectie a mediului. 

Potrivit „The New York Times“ informarea s-a transformat in Senat intr-un proiect de lege care, daca va fi aprobat, urmeaza sa schimbe infrastructura din 17 state americane. Echipa condusa de Griffith a dat asigurari ca apa din sistemul public american de alimentare este tratata corespunzator impotriva germenilor, insa dupa clorinare apa parcurge un drum lung inainte de a ajunge in tevile de alimentare din locuinte si spitale, precum si in alte cladiri. Iar calitatile apei clorinate se pierd sau nu mai sunt suficient de puternice pentru a ucide bacteriile ascunse in tevi. 

Aceasta este calea prin care o bacterie patogena poate ajunge in apa de baut si pe care o putem chiar inhala in timpul dusului zilnic, a mai spus profesorul. Numarul imbolnavirilor si amploarea fenomenului pot fi chiar mai mari intrucat oamenii nu au dat atentie pana acum acestui fapt, iar studiul este facut pe persoanele trecute de 65 de ani, nu si pe persoanele tinere.

Ideal ar fi schimbarea intregii infrastructuri de alimentare cu apa, a mai spus profesorul. Cum lucrul acesta nu este posibil, putem sa luam alte masuri care ar diminua rata imbolnavirilor. Filtrarea apei nu e utila pentru ca bacteriile sunt atat de mici incat trec prin majoritatea filtrelor, a conchis profesorul, astfel ca singura solutie ramane fierberea apei de la robinet inainte de a fi consumata.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce trebuie sa fierbi apa de la robinet inainte de a o bea