De ce trebuie sa dormi pe o parte daca esti insarcinata

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dormit pe o parte in sarcina

Daca esti insarcinata, specialistii in sanatate iti recomanda sa dormi pe o parte in ultimele trei luni de sarcina pentru a evita moartea fatului. Un studiu realizat pe un esantion de 1.000 de femei a constatat ca riscul se dubleaza daca femeile se culca pe spate in trimestrul al treilea.

Studiul efectuat a analizat 291 de sarcini in care fatul a murit si 735 de femei insarcinate care au nascut normal. Cercetatorii spun ca pozitia in care adorm femeile este cea mai importanta si ca nu ar trebui sa se ingrijoreze daca sunt pe spate atunci cand se trezesc. Aproximativ una din 225 de sarcini din Marea Britanie se termina cu un deces al fatului, iar autorii studiului estimeaza ca aproximativ 130 de vieti ar putea fi salvate pe an daca femeile insarcinate ar dormi pe o parte.

Profesorul Alexander Heazell, director clinic la Centrul de Cercetare Tommy's Stillbirth din cadrul Spitalului St Mary din Manchester, le sfatuieste pe femeile din trimestrul III al sarcinii sa doarma pe o parte, chiar daca este vorba de jumatate de ora de somn la pranz. Nu poti face nimic in legatura cu pozitia in care te trezesti, dar poti face ceva cu privire la pozitia in care adormi.

Cum poti sa dormi pe o parte daca esti insarcinata?

1. Pune o perna sau mai multe perne in spatele tau, pentru a incuraja dormitul pe o parte.
2. Daca te trezesti in timpul noptii, verifica-ti pozitia si culca-te din nou pe o parte.
3. Acorda aceeasi atentie somnului de la pranz precum o faci in legatura cu somnul de noaptea.
4. Daca te trezesti pe spate in timpul noptii, nu te ingrijora si doar roteste-te pe o parte.
Studiul nu a descoperit nicio diferenta de risc intre partea dreapta si cea stanga. Cercetatorii nu pot spune cu siguranta de ce riscul mortii fatului este unul crescut, dar exista o multitudine de date care sugereaza ca atunci cand o femeie insarcinata sta pe spate greutatea combinata a copilului si a uterului pune presiune pe vasele de sange, care pot apoi sa restrictioneze fluxul de sange si de oxigen pentru copil. 

Acesta este un studiu important care vine in completarea dovezilor din trecut, conform carora pozitia de somn de la sfarsitul sarcinii este un factor de risc modificabil pentru moartea sau nasterea fatului. 

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce trebuie sa dormi pe o parte daca esti insarcinata