De ce trebuie repetat un test pentru sifilis

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru test pentru sifilis

Un studiu realizat de 5 laboratoare din Statele Unite a aratat ca 18% dintre rezultatele pozitive obtinute in urma unor teste realizate dupa metoda folosita incepand cu 1980, erau gresite. Centrele pentru Controlul si Prevenirea bolilor recomanda repetarea testului in cazul in care acesta este unul pozitiv.  Mai ales, ca in cazul unui rezultat gresit, tratamentul acordat pecientilor poate avea  efecte adverse, mult probabil din cauza penicilinei. 

Testul problematic  are avantajul ca nu da rezultate negative celor infectati, doar ca la fel se intampla si in cazul celor care nu sunt bolnavi. Acest lucru se datoreaza imposibilitatii de a deosebi anticorpii de alte proteine din sange, astfel sunt date rezultate pozitive si pentru alte afectiuni decat sifilisul. In jur de 14.000 de americani sufera de aceasta afectiune, dar se considera ca acest numar este in crestere in ultimii ani. In Romania, in prezent incidenta sifilisului a inceput sa scada, atingand in anul 2004 valori de 40,8% de mii de locuitori, fata de 45,2% de mii de locuitori, in anul 2000.

In lipsa tratamentului, o persoana infectata cu sifilis va ajunge in stadiul latent (ascuns) al bolii. Un bolnav care a fost contagios in prima parte a stadiului latent poate fi contagios si in a doua parte a acestui interval. Mai mult, aproximativ 20-30% dintre persoanele infectate cu aceasta boala prezinta recaderi in stadiul latent, si anume incep sa aiba din nou simptome. Recaderile pot sa apara de mai multe ori, iar cand acestea inceteaza, pacientul nu mai transmite boala prin contact. Cu toate acestea, o femeie insarcinata care se afla in stadiul latent, poate transmite boala fatului (sifilis congenital), poate avea un avort sau poate naste un copil mort. 

Sifilisul latent reprezinta boala fara semne clinice si incepe dupa stingerea primului atac al sifilisului secundar si poate dura toata viata. Sifilisul latent precoce descrie primul an de sifilis latent si este perioada cu cele mai multe recaderi, perioada in care boala este infectioasa. Sifilisul latent tardiv este de regula neinfectios, exceptand gravida, deoarece la aceasta este infectat fatul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce trebuie repetat un test pentru sifilis