Specialistii au constatat ca rosiile crescute organic au, în medie, cu 79%, respectiv 97% mai multa quercitina si kaempferol decat cele crescute conventional. Desi constante în rosiile crescute conventional, nivelele de quercitina si kaempferol au crescut în rosiile organice de-a lungul a 10 ani.
Studiul a fost publicat în Jurnalul ‘Chimia în Agricultura si Alimentatie’. Quercitina este un flavonol cu o puternica activitate antiinflamatoare, antioxidanta si antitumorala. Se gaseste în cantite mare în capere, leustean, mere, si în cantitate mai mica în ceai, usturoi,struguri, citrice, broccoli, cirese, rosii, afine, capsuni, mure si chiar miere. Este uimitoare capacitatea antitumorala a quercitinei combinata cu un tratament scurt cu ultrasunete (20KHz timp de 1h). Aceast ‘tratament’ a fost aplicat unor culturi de celule maligne de piele sau prostata si a determinat moartea a 90% din tumora în 48h, fara a afecta celulele sanatoase. Ultrasunetele maresc de 1000 de ori absorbtia quecitinei în celulele tumorale, grabind moartea acestora.
Kaempferolul se gaseste predominant în broccoli si ceai verde. Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie arata ca femeile ce au în dieta o cantitate mare de kaempferol prezinta au un risc cu 33% redus al bolii de inima. Flavonoidele din plante au un rol important în preventia bolii de inima, scad colesterolul rau, scad formarea trombilor prevenind astfel infarctele si accidentele vasculare cerebrale, pot preveni si variate cancere. Potrivit unui studiu publicat în Jurnlul American de Nutritie Clinica, consumul de flavonoide poate reduce mortalitatea cu aproximativ 12% .
Concluzie : Alimentele crescute organic au o cantitate de flavonoide mult mai mare decat cele crescute conventional. Beneficiile pentru sanatate ale flavonoidelor sunt multiple, existand, preintre altele, protectie împotriva cancerului si a bolii de inima, adevaratii teroristi ai zilelor noastre.
Recomandare : Consumati alimente crescute local, de preferat dintr-o sursa de încredere. Inima observa mai bine decat ochiul diferenta între o rosie plina de azot si apa, dar foarte aspectuoasa, si una mai micuta, mai parfumata, mai aromata, mai putin lustruita, dar mult mai bogata în substante benefice organismului.