De ce sunt oamenii casatoriti mai sanatosi?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru oameni casatoriti

Persoanele casatorite au nivelurile de cortizol mai mici, au descoperit cercetatorii. Cortizolul, cunoscut si sub numele de hormonul stresului, poate fi responsabil de aparitia bolilor cronice si inflamatiilor, atunci cand este produs in exces.

Oamenii casatoriti se confrunta cu un stres psihologic mai mic decat persoanele singure, potrivit celor de la Universitatea Carnegie Mellon. 

Pentru a compara nivelurile de cortizol la persoanele casatorite, respectiv necasatorite, cercetatorii au colectat mostre de saliva de la un esantion de 572 de adulti, cu varstele cuprinse intre 21 si 55 de ani, de mai multe ori pe zi, pe o perioada de trei zile non-consecutive. Toate persoanele care au participat la studiu aveau o stare buna de sanatate, iar cercetatorii si-au ajustat analiza pentru trasaturi de personalitate, precum extraversia, nevrotismul si nivelul de agreabilitate, care ar putea sa le influenteze concluziile.

in general, persoanele casatorite au avut un nivel al cortizolului mai mic decat cei care nu au fost niciodata casatoriti sau au avut o casnicie anterioara.

Nivelurile lor de cortizol au fost pasibile micsorarii mai rapide pe tot parcursul dupa-amiezii, comparativ cu persoanele care nu au fost casatorite niciodata. Nivelul cortizolului tinde sa atinga cele mai mari valori in timpul diminetii, dar scaderile rapide au fost corelate cu o incidenta mai mica de aparitie a bolilor de inima si alte beneficii pentru sanatate.

Un nivel ridicat de cortizol cauzat de stres poate interfera cu capacitatea organismului de a reglementa inflamatiile. Iar inflamatiile sunt corelate cu mai multe probleme de sanatate, inclusiv probleme cardiace, imunitate scazuta, diabet si cancer. 

Studiul publicat in revista Psychoneuroendocrinology a identificat corelatia dintre casatorie si nivelurile de cortizol, iar autorii au speculat pe baza acestor cercetari ce beneficii ar putea exista pe termen lung.  

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce sunt oamenii casatoriti mai sanatosi?