De ce statinele sunt esentiale pentru sanatatea unor oameni

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Statina inhiba o enzima hepatica ce se numeste HMG coenzima A reductaza – aceasta enzima produce colesterolul si-l transforma in LDL colesterol (cel rau, in termeni populari), HDL colesterol (cel bun, in termeni populari), VLDL sau IDL colesterol. Cele mai importante sunt LDL si HDL. LDL trebuie sa fie optim sub 100 mg/dl, iar HDL peste 45-55 mg/dl. Colesterolul total, atunci cand il cititi pe un buletin de analize, trebuie sa fie sub 200 mg/dl. Corect se vor determina mereu si fractiunile, nu numai colesterolul total, pentru ca nu furnizeaza informatii suficiente. Ideal se vor determina si trigliceridele serice.

Cei care au niveluri serice peste acestea nu trebuie sa ia neaparat statina. Niciun medic bun nu va face asta. La valori usor crescute si in absenta altor factori de risc (fumat, hipertensiune arteriala, diabet, obezitate), prioritara va fi schimbarea alimentatiei, cu evitarea sedentarismului. Se vor face analize in timp si nu exista neaparat o graba in scaderea colesterolului. Ideal se va face o ecografie Doppler de artere carotide, care va arata daca exista depuneri lipidice in peretii arteriali; in caz afirmativ, statina e recomandata.

Daca valorile colesterolului sunt mari si exista alti factori de risc (dintre cei amintiti deja), statina e iarasi recomandata, pentru ca ea poate scadea colesterolul si astfel procesul de ateroscleroza poate fi stopat/incetinit. Statina scade LDL si poate creste HDL, lucruri benefice, pentru ca LDL este in mare parte raspunzator de ateroscleroza, iar HDL are rol antiinflamator si antioxidant, deci protector.

Cele mai bune statine acum sunt atorvastatina, rosuvastatina si simvastatina (ordine aleatorie), cu mentiunea ca ultima are un efect mai slab. Se iau de regula in doza unica, seara. Atorvastatina si rosuvastatina sunt eficiente si au putine reactii adverse. Reactiile adverse pot fi: dureri si crampe musculare, oboseala musculara, caderea parului, afectare hepatica (hepatocitoliza, adica distrugerea celulelor hepatice). Cu recomandari clare, administrare corecta si monitorizare, problemele pot fi evitate si corectate, la nevoie. Se pot face analizele TGO, TGP, GamaGT pentru ficat, respectiv creatinkinaza totala pentru muschi, la nevoie. Se vor monitoriza si nivelurile de colesterol cu fractiuni, pentru a vedea evolutia.

Persoanele care au suferit un infarct miocardic acut sunt puse imediat pe doze mari de statina, pentru a scadea rapid colesterolul LDL, ideal in jur de 70 mg/dl. Ele vor continua apoi cu o doza stabilita de medic. Principiile alimentare si exercitiile fizice sunt obligatorii. Cei care intrerup statina au risc cu 30-40% mai mare de a face infarct in perioada urmatoare. Nu va jucati cu asta.

Atentie la sucul de grepfruit sau fructul propriu-zis, deoarece contine o substanta care interfereaza cu metabolizarea statinei si pot aparea probleme. Cei care sunt pe simvastatina si au crampe musculare (CK totusi normal) pot trece pe ator- sau rosuvastatina, care sunt liposolubile si dau mai putin astfel de reactii. Nu e cazul sa uram aceste medicamente, pentru ca sunt printre cele mai utile inventate vreodata. Trebuie sa le luam cu indicatii precise, sa respectam principii simple, sa monitorizam terapia alaturi de medic.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce statinele sunt esentiale pentru sanatatea unor oameni