De ce se inflamează gingiile: 6 remedii naturale

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru turmeric

Gingivita este o problemă serioasă. Vezi de ce se inflamează gingiile, care sunt cele mai bune remedii şi cum te poate ajuta turmericul în această situaţie!
În stadiul incipient al gingivitei, bacteriile din placa bacteriană care se depun pe dinţi cauzează inflamaţia gingiei şi sângerarea acesteia la periaj. De ce este foarte important să nu ignori această problemă şi să o tratezi? Deoarece gingivita este o afecţiune care netratată poate duce la parodontoză, ajungându-se la pierderea dinţilor din cauza distrugerii ţesutului din jurul acestora. 
De ce se inflamează gingiile?
Potrivit specialistului Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, iată care sunt motivele care conduc la inflamarea gingiilor:

1. Schimbările hormonale, precum cele care se produc în timpul sarcinii, pubertăţii, menopauzei şi menstruaţiei lunare determină sensibilitatea gingiilor şi gingivita se dezvoltă mai uşor.
2. Bolile care interferează cu sistemul imunitar (cancerul, virusul HIV) pot afecta starea gingiilor.
3. Pacienţii cu diabet sunt cei mai predispuşi la apariţia infecţiilor gingivale şi prezintă cel mai mare risc de dezvoltare al unei boli parodontale.
4. Medicamentele care determină reducerea fuxului salivar, deoarece aceasta are un efect de protecţie asupra gingiilor şi dinţilor.
Unele medicamente anticonvulsive sau antianginoase pot provoca o creştere anormală a ţesutului gingival.
5. Obiceiurile dăunătoare precum fumatul fac ca ţesuturile gingivale să se vindece mai greu în mod natural.
6. Igiena orală precară determină formarea gingivitei mult mai uşor.
7. Antecedente familiare de boli dentare.

 De ce se inflamează gingiile şi cum să previi acest lucru?

Trebuie să periezi dinţii de cel puţin două ori pe zi pentru înlăturarea plăcii bacteriene de la suprafaţa dinţilor, să foloseşti aţa dentară pentru înlăturarea resturilor alimentare dintre dinţi şi de sub gingie şi să te clăteşti cu apă de gură antibacteriană. Acestea sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când vine vorba despre igiena orală. De asemenea, un consult stomatologic efectuat cu regularitate poate depista o problemă din timp pentru a aplica tratamentul necesar.
De asemenea, este foarte importantă să consumi alimente bogate în vitamina C, datorită capacităţii sale de a întări vasele de sânge şi de a reduce inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase. „Vitamina C are, de asemenea, un rol important în producerea de colagen, o proteină cheie indispensabilă în lupta împotriva bolii parodontale. În lipsa ei, gingiile devin sensibile în faţa bacteriilor care cauzează boli parodontale. Pentru a asigura un aport optim de vitamina C este recomandat să includem în alimentaţie ardei gras, portocale, kiwi, căpşuni, broccoli sau varză creaţă”, recomandă dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.
La fel de benefice sunt şi verdeţurile, deoarece sunt pline de vitamine şi minerale. Tot ce înseamnă frunze verzi, cum ar fi varza şi spanacul, sunt un beneficiu pentru sănătatea orală, ele fiind bogate în calciu, acid folic, vitamina B.

Remedii naturale pentru gingii inflamate

 Turmericul
Pulberea de turmeric este un bun antiinflamator, datorită unui ingredient minune numit curcumină. Prin urmare, este recomandat să amesteci 1/4 linguriţă cu pulbere de turmeric şi puţină apă pentru a forma o pastă. Se aplică pe gingiile cu probleme şi se lasă să acţioneze timp de 5 minute. Se clăteşte gura cu apă călduţă şi se repetă acest procedeu de două ori pe zi timp de 1-2 săptămâni.

Apă cu sare
Clăteşte gura cu apă foarte sărată, deoarece sarea curăţă şi previne infectarea gingiilor.

Apă cu bicarbonat
Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel ajută la neutralizarea acizilor din gură care irită şi inflamează ţesuturile.
O linguriţă de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceşcuţă cu apă călduţă are efecte benefice în tratarea gingiilor inflamate.

Aloe vera
Această plantă are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii, fiind de un real folos atunci când gingiile sunt inflamate. Se rupe o bucată de aloe vera şi se masează gelul din interior pe gingiile cu probleme. Se masează delicat timp de 1-2 minute, după care se clăteşte gura cu apă. Se repetă acest tratament de mai multe ori pe zi până se observă o îmbunătăţire.

Plicuri de ceai negru
Acestea conţin tanin, o substanţă cu un puternic efect antiinflamator pentru gingii. După ce ai făcut un ceai negru, lasă pliculeţul folosit să se răcească puţin înainte de a-l ţine pe zona cu probleme timp de 10-15 minute. Clăteşte gura cu apă sărată şi repetă acest procedeu câteva zile la rând.

Apă oxigenată cu bicarbonat de sodiu
Apa oxigenată este un antiseptic, deci curăţă inflamaţia şi ajută ca vindecarea gingiei să aibă loc mult mai repede. Amestecă 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu cu apă oxigenată pentru a forma o pastă pe care să o aplici pe gingiile cu probleme. Lasă să acţioneze 2-3 minute, după care clăteşte gura cu apă călduţă. Se repetă acest procedeu de 2-3 ori pe spătămână.

Sursa: www.eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce se inflamează gingiile: 6 remedii naturale