De ce sarea iodata poate produce boli grave

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare iodata

Sarea este atat de vitala pentru viata, incat fara ea am inceta sa traim... muschii nu ar mai functiona adecvat iar inima ar inceta sa mai bata. Pentru multi este posibil sa fie o surpriza, insa cei preocupati de sanatatea lor stiu deja ca sarea iodata nu este sanatoasa. Datorita procesarii si iodarii artificiale a sarii, aceasta a devenit responsabila de suprasolicitarea rinichilor, mai ales în cazul bebelusilor, de probleme cardiovasculare, de hipertiroidie si multe alte afectiuni.

De ce trebuie sa îmbogatim sarea cu iod sintetic, cand sarea naturala, cea de mare în special, are deja cantitatea optima de iod de care are nevoie organismul? Iodarea obligatorie a sarii concomitent cu interzicerea comercializarii sarii neiodate pentru alimentatie este un abuz si un pericol pentru sanatate, de care putini dintre romani sunt realmente constienti.

Sarea iodata este sare rafinata, saracita de toate oligoelementele benefice organismului, dar îmbogatita, prin procedee chimice, cu iod. Sarea îmbogatita cu iod a aparut ca o solutie la cazurile tot mai frecvente de boli cauzate de lipsa iodului, adica afectiuni ale glandei tiroide. Desi consumul de sare iodata pentru o „sanatate de fier" este mediatizat si încurajat, studiile arata ca efectele sunt exact opuse, datorita unei cantitati prea mari de iod sintetic ce suprasolicita glanda tiroida si întreg organismul.

Sarea procesata este îmbogatita cu iodat de potasiu sau iodat de magneziu, substante care favorizeaza cresterea afectiunilor tiroidiene. In plus, pe langa iod, sarea procesata, adica alba, fina si foarte aratoasa, contine si un antiaglomerant - E536 (ferocianura de potasiu) sau E535 (ferocianura de sodiu) - care au ca efect cresterea incidentei bolilor cardiace, accelerarea proceselor de ateroscleroza si toxicitate crescuta.

Cand sarea se pune in mancarea care fierbe, ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt care cauzeaza reducerea aportului de oxigen in sange, dificultati de respiratie, dureri de cap si ameteli. Acest E536, care este interzis în alte tari (de exemplu in Anglia) duce la consecinte dramatice prin introducerea lui în compozitia sarii de bucatarie: cresterea incidentei cardiopatiei ischemice, accelerarea proceselor de degenerative ale aterosclerozei etc.

Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata: painea, pateurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. - astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este mult mai mare decat ne imaginam. Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusei, datorate hiper- sau hiportiroidiei. Administrarea iodului la gravide poate produce dereglari ale functionarii glandei tiroide la fetusi.

Lista efectelor adverse ale excesului de iod poate continua: cresterea volumului glandei tiroide, afectarea vederii prin efectul sau toxic la nivelul tiroidei, cresterea incidentei bolilor alergice etc.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce sarea iodata poate produce boli grave